Читај ми!

Pametne satove će zameniti samoobnavljajuća „elektronska koža“, tvrde istraživači

Naučnici su razvili neku vrstu „elektronske kože“ za koju tvrde da najavavljuje novo doba jeftinih i održivih alternativa pametnim satovima.

Tanke i fleksibilne pločice sa sposobnošću samoregeneracije mogu se nositi na bilo kom delu tela da bi se pratili pokazatelji poput otkucaja srca, broja koraka, potrošnje kalorija i sličnih funkcija koje pokazuju savremeni pametni satovi.

Inženjeri ekektotehnike i naučnici sa Univerziteta u Koloradu koji rade na razvoju nove tehnologije tvrde da će njihov izum „dovesti u pitanje postojanje raznih nosivih uređaja“, a istovremeno će značajno smanjiti količinu elektronskog otpada.

„Ukoliko želite da ga nosite kao sat, možete staviti oko zgloba na ruci“, navodi Džianliang Sjao, mašinski enženjer i vanredni profesor na Univerzitetu u Koloradu.

„Ako želite da ga nosite kao ogrlicu, stavite na vrat... Zaista je veoma rastegljivo, što pruža mnogo više mogućnosti koje ranije nisu bile dostupne“, ističe profesor.

Tim je uspeo da poboljša i usavrši elektronsku kožu koju je predstavio kao koncept rastegljivog elektronskog filma još 2018. godine.

Pločica nastaje umetanjem tanikih elektronskih niti između dva sloja filma izrađenog od izuzetno fleksibilnog i samoobnovljivog materijala poliimina. Dobijeni uređaj je nešto deblji od sloja toplog voska nanetog na kožu.

„Pametni satovi su funkcionalni i lepi, ali to je i dalje komad metala okačen o kaiš“, napominje Vei Čang, profesor hemije.

„Ako želite zaista nosiv uređaj, bilo bi idealno da to bude tanak film koji će udobno prionuti na vaše telo“, dodaje profesor.

Istraživački rad koji opisuje inovativnu tehnologiju objavljen je u naučnom časopisu Sajens advansis (Science Advances).

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво