Читај ми!

Niški robot-pastir stado čuva i od predatora

Stručnjaci Mašinskog fakulteta u Nišu i beogradske firme „Kaming“ izradili su prototip robota-pastira. Patentiran je po ideji Nišlije Dušana Krstića uz finansijsku podršku Fonda za inovacionu delatnost Srbije. Roboti na pašnjacima uskoro bi mogli da postanu uobičajena slika.

Robot-pastir sastoji se iz najmanje četiri robotske jedinice spojene žicom kroz koje prolazi struja niskog napona. Sve to čini pokretnu ogradu čija širina može da se podešava i kojom se upravlja daljinski.

„Sistem može da koristi samo jedan farmer koji samo uvodi životinje u ogradu i vrlo lako pomoću neke mobilne aplikacije na telefonu, pomoću tableta ili računara, može da zada mesto u koje sistem treba da dođe i kako će se sistem ponašati u tom okruženju. Pored toga farmer ima neprestni nadzor nad životinjama preko ugrađenog sistema kamera“, objašnjava Milan Banić, tehnički rukovodilac projekta.

Prototip je izrađen kao deo inovacionog projekta u okviru programa Saradnje nauke i privrede.

Student Lazar Stojanović bio je zadužen za elektroniku, da upravlja robotom i da pravi program za njega.

„Na svetu ne postoji rešenje slično ovom. Osim što gajimo stoku na otvorenom, povećavamo broj grla i tako dalje. Definitivno, ta stoka je zaštićena i od predatora“, istakao je Ivan Simonović, predsednik „Kaming kompjuter inženjeringa“.

Uz robota koji ih čuva, ovce bi se prirodnije hranile 

Robot-pastir testiran je u prirodnom okruženju, gde je imao zadatak da čuva stado od 360 ovaca.

„Oni su nekoliko meseci to kod nas obrađivali, puštali ovce, usavršavali, nedostatke su dopunjavali i na kraju je ispalo da to stvarno može da čuva ovce“, priča Petar Bogdanović.

Prema statistici u poslednjoj deceniji svake godine u Nišavskom okrugu stočni fond opadne za 25 do 30 odsto, a poznavaoci kažu da je jedan od glavnih razloga za to odumiranje sela, ali i nedostatak prave radne snage.

Robot-pastir bi omogućio da životinje više budu na prirodnoj ishrani, pa bismo tako imali zdraviju hranu. Da bi ovaj sistem dobio punu primenu potrebno je još usavršavanja i firmi koje bi uložile u proizvodnju.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво