Читај ми!

Vijetnam rashodovane "migove 21" pretvara u bespilotne letelice

Kako su saopštili iz oružanih snaga Vijetnama, u planu je pretvaranje rashodovanih "migova 21“ iz sovjetske ere u bespilotne letelice koje će služiti za osmatranje, ali i u borbene svrhe.

Navodno, inženjeri su za sada uspeli da prilagode bespilotni „mig 21“ da samostalno pravilno sleti. Ova vest je objavljena na zvaničnoj stranici Vijetnamskih oružanih snaga na Fejsbuku, ali se ne navodi kojoj kompaniji je posao konverzije povren.

„Posle dvoboja sa američkim pilotima pre nekoliko decenija, legendarni 'migovi 21' vijetnamske ratne slave, mogli bi ponovo da polete... kao bespilotne letelice“, stoji u objavi na Fejsbuku.

Dodaje se i da je potrebno obaviti još mnogo istraživanja, ali da bi pretvaranje ovih starih lovaca u bespilotne letelice bilo od koristi Vijetnamskom ratnom vazduhoplovstvu prilikom obuke protivvazdušnih snaga i raketnih sistema PVO „Es-300“ na velikoj nadmorskoj visini.

Svi „migovi 21“ su povučeni iz vijetnamskog ratnog vazduhoplovstva još 2010. godine, ali se većina i dalje nalazi u vojnim hangarima širom zemlje.

Istraživanje potrebno za pretvaranje postojećih borbenih aviona u bespilotne borbene letelice prilično je složeno i još uvek nije poznato da li Vijetnam poseduje ovu sposobnost.

Pretvaranje aviona starije generacije poput „miga 21“ u bespilotne letelice prilično je složen zadatak. Oni se ne isporučuju sa sistemima fly-by-wire kojima upravlja računar.

Pored toga, „mig 21" ima mehaničko pokretanje motora i ručne kontrole letenja, što zadatak pravljenja računarskog softvera čini jako teškim i skupim. Čak ni Rusi to nisu pokušali, već konstruišu nove dronove.

Američko ratno vazduhoplovstvo je još 2010. godine počelo da pretvara lovac „Ef-16“ u „KjuEf-16“ (Kju označava bespilotnu letelicu). Korišćenjem „Boingove“ DPE opreme za bespilotne letelice, fly-by-wire „EF-16“ je transformisan u bespilotnu letelicu u kojoj računar prima komande od pilota na zemlji.

Ovaj DPE komplet omogućava bespilotnoj letelici da poleti, sleti i izvodi komplikovane vazdušne maneve izbegavanja raketa vazduh-vazduh.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво