Читај ми!

Raste broj internet domena, ali iza većine vrebaju zlonamerni sajtovi

Godina obeležena pandemijom koranavirusa postavila je pred brojne industrije velike izazove. Promena u načinu života i rada i „preseljenje“ poslovanja na internet, doprinela je značajnom rastu na određenim poljima, a takav je globalno zabeležilo i tržište domena.

Istraživanja su pokazala da je do kraja marta 2020. godine registrovano čak 100.000 domena u čijem nazivu postoji pojam povezan sa pandemijom.

Međutim, kako naglašava gost Jutarnjeg programa Dušan Stojičević, stručnjak u oblasti internet domena, nije se dogodilo samo to, već i mnoštvo drugih promena koje govore da ovo nije obična godina.

„Primetan je rast domena, primetno je preseljenje privrede iz oflajn na onlajn okruženje. Dosta projekata se preselilo na onlajn. Obrazovanje je, recimo, oblast koja je gotovo kompletno prešla u onlajn prostor, tako da to sve vuče jedno drugo, pa i kod nas u Srbiji“, navodi Stojičević.

Registri generičkih domena morali su da obrate posebnu pažnju na takozvane „kovid“ nazive domena. Generički domeni su oni koji sadrže odrednicu .com, .info i slično, i to su domeni koji su globalni i nemaju geografsku odrednicu.

„Recimo, samo .info je do marta imao oko 5.000 registrovanih domena koji su u nazivu imali nešto vezano za kovid. Oni su se koristili za razne stvari, ali mogu se podeliti u tri grupe: oni validni, vladini ili privredni. Možemo da ih podelimo na špekulativne, a možemo da kažemo da je većina maliciozna“, naglašava gost Jutarnjeg programa.

Iza velikog broja tih domena vrebali su hakeri, a zabeleženo je da je samo u prvih šest meseci ove godine došlo do porasta bazičnih i uobičajenih hakerskih napada svuda u svetu za 30 odsto. To znači da su hakeri sedeli kod kuće i nisu imali šta drugo da rade nego da napadaju. Meta njihovih napada su svi, bez izuzetka i ko god nije dovoljno pazio na sajber bezbednost, loše je prošao, dodaje Stojičević.

Registar nacionalnih internet domena – RNIDS je ustanovio porast broja registracija, pa je u prvih šest meseci 2020. godine, zabeležen najveći broj novoregistrovanih naziva domena u poređenju sa istim periodima u poslednje tri godine.

„Kod nas nije zabeležen porast domena koji imaju kovid u svome nazivu već je, pre svega, privreda prelazila na onlajn poslovanje“, napominje sagovornik.

Rast broja registrovanih naziva domena pratio je procvat e-trgovine. Istraživanja pokazuju da je u prvih šest meseci ove godine 50 odsto svih kupaca u svetu više koristilo digitalne ili onlajn metode plaćanja nego pre pandemije.

Taj trend nije zaobišao ni Srbiju, a podaci Narodne banke Srbije, pokazuju da je u prvom tromesečju 2020. godine zabeleženo 3,98 miliona transakcija preko interneta, što je 48,13 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

„Tome je umnogome pomogao IPS – instant platni sistem. To su oni kju-ar kodovi na koje kliknete mobilnim telefonom i odmah vam izađe opcija plaćanja. A primetan je i veliki porast transakcija preko interneta“, dodaje gost Jutarnjeg programa.

Međutim, kako se prodaja i protok novca „preselio“ na internet, to je, naravno, na globalnom nivou pratio i kriminal. Tako da, kao što i u „oflajn“ prometu vodimo računa o bezbednosti, moramo to isto učiniti i u onlajn okruženju.

Broj domena nastavio je da raste i tokom leta, što do sada nije bilo uobičajeno. Očekuje se da će se trend nastaviti, možda ne u istom obimu, ali da će korisnici sada ustrojiti sajtove i portale koje su u prvom naletu registrovali. No, verovatno ni sledeća godina neće biti uobičajena kad je reč o ovim trendovima, rekao je na kraju gostovanja u Jutarnjem programu Dušan Stojičević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво