Читај ми!

Nasa ima rešenje za izgradnju naselja na Mesecu

Proces izgradnje pista za sletanje, staništa i puteva na Mesecu verovatno će izgledati potpuno drugačije od uobičajenog gradilišta na Zemlji. Planira se da zgrade za smeštaj "gradi" 3D štampač.

Kada počne planirana izgradnja trajne naseobine na Mesecu, roboti za iskopavanje moraće da budu lagani, ali sposobni za kopanje u uslovima smanjene gravitacije. Veliki građevinski sistem mogao bi biti autonoman i osposobljen za rad bez pomoći astronauta.

Kao deo programa „Artemis“, Nasa ima koncept za osnovne površinske elemente potrebne za uspostavljanje trajnog prisustva na Mesecu, u kojoj se pre svega naglašava pokretljivost, kako bi astronauti mogli da sprovode više istraživanja.

Nasa razmatra postavljanje lunarnog terenskog vozila, useljive mobilne platforme i površinskog staništa na Mesecu do kraja decenije.

Agencija ulaže u naprednu proizvodnju jedne od pet industrija koje će omogućiti istraživanje svemira i poboljšati život na Zemlji, uključujući i tehnologije koje bi mogle pronaći i koristiti raspoložive resurse na Mesecu i Marsu za izgradnju buduće infrastrukture.

Nasa, između ostalih, sarađuje i sa kompanijom „Ajkon“ sa sedištem u Ostinu u Teksasu, koja se bavi građevinskim tehnologijama, ranim istraživanjima i razvojem svemirskog građevinskog sistema koji bi mogao podržati buduće istraživanje Meseca i Marsa.

Kompanija ima 3D štampane zajednice domova i građevine na zemlji, projekat sa kojim je učestvovala na Nasinom „3D habitat čelendžu“, gde je demonstrirala načine gradnje i korišćenja tehnologija koji se mogu prilagoditi za primenu izvan naše planete.

Da bismo bili uspešni u budućim misijama, danas moramo da investiramo u nove, najsavremenije tehnologije, ističe Niki Verhajser, izvršni direktor Nasinog programa za nove ideje. „Kratkoročno istraživanje i razvoj pomoći će nam da osiguramo i proširimo mogućnosti izgradnje na drugim svetovima, kada za to dođe vreme", tvrdi Verhajser.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво