Читај ми!

Iz ruskog modula na svemirskoj stanici curi vazduh

Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici uspešno su pronašli izvor curenja vazduha, koji se prethodnih meseci povećavao.

Keni Tod, zamenik menadžera svemirske stanice, rekao je da je curenje prvi put otkriveno pre više od godinu dana, ali se posebno prethodnih par dana posebno pogoršalo. Novi testovi utvrdili su da se izvor curenja nalazi u servisnom modulu ruskog dela stanice.

„Pokušaćemo da u narednim danima pronađemo mesto curenja“, rekao je Tod, objašnjavajući da se radi o starom problemu koji se pogoršao poslednjih meseci.

Ruska agencija za istraživanje svemira „Roskosmos“ potvrdila je da vazduh curi kroz modul „Zvezda“.

„U toku je pretraga da se precizno locira izvor curenja. Situacija ne predstavlja opasnost po živote i zdravlje posade i ne ometa funkcionisanje stanice“, poručili su iz „Roskosmosa".

Američki astronaut Kris Kesidi i ruski kosmonauti Anatoli Ivanišin i Ivan Vagner zaduženi su za tačno lociranje pukotine.

Međunarodna svemirska stanica nalazi se na oko 400 kilometara iznad Zemlje, a glavna namena joj je naučna i istraživačka. Snabdevanje se vrši sa Zemlje, a u najnovijoj isporuci treba da stigne i savremeni toalet vredan 23 miliona dolara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво