Čitaj mi!

Iz ruskog modula na svemirskoj stanici curi vazduh

Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici uspešno su pronašli izvor curenja vazduha, koji se prethodnih meseci povećavao.

Keni Tod, zamenik menadžera svemirske stanice, rekao je da je curenje prvi put otkriveno pre više od godinu dana, ali se posebno prethodnih par dana posebno pogoršalo. Novi testovi utvrdili su da se izvor curenja nalazi u servisnom modulu ruskog dela stanice.

„Pokušaćemo da u narednim danima pronađemo mesto curenja“, rekao je Tod, objašnjavajući da se radi o starom problemu koji se pogoršao poslednjih meseci.

Ruska agencija za istraživanje svemira „Roskosmos“ potvrdila je da vazduh curi kroz modul „Zvezda“.

„U toku je pretraga da se precizno locira izvor curenja. Situacija ne predstavlja opasnost po živote i zdravlje posade i ne ometa funkcionisanje stanice“, poručili su iz „Roskosmosa".

Američki astronaut Kris Kesidi i ruski kosmonauti Anatoli Ivanišin i Ivan Vagner zaduženi su za tačno lociranje pukotine.

Međunarodna svemirska stanica nalazi se na oko 400 kilometara iznad Zemlje, a glavna namena joj je naučna i istraživačka. Snabdevanje se vrši sa Zemlje, a u najnovijoj isporuci treba da stigne i savremeni toalet vredan 23 miliona dolara.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">