Koliko košta prosečan mobilni telefon u Americi, Evropi, Kini...

Prosečna cena po kojoj se prodaju mobilni telefoni u drugom kvartalu ove godine porasla je na svim glavnim tržištima osim u Latinskoj Americi, pokazuje istraživanje agencije „Kaunterpoint“ koja analizira trendove u globalnoj industriji.

Najveći rast prosečne cene mobilnog telefona u odnosu na prošlu godinu zabeležen je u Kini, gde se prosečan uređaj prodaje po ceni od 310 dolara.

U Severnoj Americi prosečan telefon je sedam odsto skuplji nego prošle godine i ujedno je na tom tržištu i najskuplji – 471 dolar.

U Evropi prosečan telefon košta 291 dolar, u Azijsko-pacifičkom regionu (bez Kine) 243 dolara, na Bliskom istoku i Africi 164 dolara i u Latinskoj Americi 166.

Kako je navedeno u izveštaju, iako je prodaja telefona u svetu opala (verovatno zbog epidemije koronavirusa), najskuplji modeli i dalje se prodaju dobro. Pad prodaje premijum modela iznosi samo osam odsto.

Poređenja radi, ukupna globalna prodaja mobilnih telefona je opala za 23 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Veruje se da najbolji i najskuplji modeli nisu zabeležili toliki pad zbog potrebe ljudi za zabavom i komunikacijom tokom perioda karantina. Posebno je izraženo interesovanje za „Eplove“ uređaje, navedeno je u izveštaju.

Verovatno je prodaji telefona u najvišoj kategoriji dopprinelo i to što su predstavljeni mnogi novi uređaji koji podržavaju 5G tehnologiju. Tokom drugog kvartala, 10 odsto prodaje činili su upravo takvi modeli.

Dok se Kina oporavlja od epidemije, tržište u toj zemlji čini 34 odsto svetskog tržišta.

Kada je reč o proizvođačima, u drugom kvartalu su bili najtraženiji uređaji „Epla“ koji čine 34 odsto tržišta.

Na drugom mestu je „Huavei“ (20 odsto), a na trećem „Samsung“ (17 odsto). „Vivo“ učestvuje na tržištu sa sedam odsto, a „Opo“ sa šest odsto. Svi ostali porizvođači zajedno čine 16 odsto.

„Huavei“ se drži na drugom mestu uprkos problemima i zabranama sa kojima je suočen od strane SAD.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво