Koliko košta prosečan mobilni telefon u Americi, Evropi, Kini...

Prosečna cena po kojoj se prodaju mobilni telefoni u drugom kvartalu ove godine porasla je na svim glavnim tržištima osim u Latinskoj Americi, pokazuje istraživanje agencije „Kaunterpoint“ koja analizira trendove u globalnoj industriji.

Najveći rast prosečne cene mobilnog telefona u odnosu na prošlu godinu zabeležen je u Kini, gde se prosečan uređaj prodaje po ceni od 310 dolara.

U Severnoj Americi prosečan telefon je sedam odsto skuplji nego prošle godine i ujedno je na tom tržištu i najskuplji – 471 dolar.

U Evropi prosečan telefon košta 291 dolar, u Azijsko-pacifičkom regionu (bez Kine) 243 dolara, na Bliskom istoku i Africi 164 dolara i u Latinskoj Americi 166.

Kako je navedeno u izveštaju, iako je prodaja telefona u svetu opala (verovatno zbog epidemije koronavirusa), najskuplji modeli i dalje se prodaju dobro. Pad prodaje premijum modela iznosi samo osam odsto.

Poređenja radi, ukupna globalna prodaja mobilnih telefona je opala za 23 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Veruje se da najbolji i najskuplji modeli nisu zabeležili toliki pad zbog potrebe ljudi za zabavom i komunikacijom tokom perioda karantina. Posebno je izraženo interesovanje za „Eplove“ uređaje, navedeno je u izveštaju.

Verovatno je prodaji telefona u najvišoj kategoriji dopprinelo i to što su predstavljeni mnogi novi uređaji koji podržavaju 5G tehnologiju. Tokom drugog kvartala, 10 odsto prodaje činili su upravo takvi modeli.

Dok se Kina oporavlja od epidemije, tržište u toj zemlji čini 34 odsto svetskog tržišta.

Kada je reč o proizvođačima, u drugom kvartalu su bili najtraženiji uređaji „Epla“ koji čine 34 odsto tržišta.

Na drugom mestu je „Huavei“ (20 odsto), a na trećem „Samsung“ (17 odsto). „Vivo“ učestvuje na tržištu sa sedam odsto, a „Opo“ sa šest odsto. Svi ostali porizvođači zajedno čine 16 odsto.

„Huavei“ se drži na drugom mestu uprkos problemima i zabranama sa kojima je suočen od strane SAD.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 27. sep 2020, 10:14) - anonymous [neregistrovani]

Prosjecan telefon

Sta je prosjecan telefon? Neka daju cijenu jednog (nekoliko) istog modela u tim nabrojanim regijama pa cemo imati neku sliku. Ovako ta analiza ne govori puno. Osim ukupne prodaje odredjenih brendova.

(nedelja, 27. sep 2020, 08:20) - Маторац [neregistrovani]

Истина

Та справа је најмање телефон, а постала је саставни део тела данашњих клинаца. Девојке би пре дозволиле да их ошишају до главе него да им трајно одузму мобилни.

(nedelja, 27. sep 2020, 01:01) - Jole [neregistrovani]

Hauwei

Hauwei najbolji telefon na svetu, i to ubedljivo. Probao sam i Samsung i Nokiju i sve ostale ali Huwai je bez premca.

(subota, 26. sep 2020, 21:55) - anonymous [neregistrovani]

Srbija

Nije bitno, u Srbiji će uvek biti najskuplji.