Robot gigantski – težak 25 tona, ali lak na nogama

Posle višegodišnjeg mukotrpnog rada, robot težak 25 tona i visok nešto više od 18 metara stigao je pred obožavaoce anime "Mobile Suit Gundam" i dokazao da može lako da se pokreće.

Napravljen po uzoru na jednog od robota iz anime Mobile Suit Gundam, koja je zaludela Japan i deo planete sedamdesetih godina, ogroman robot sklopljen je u lučnom gradu Jokohami, prenosi Gardijan.

Bilo je planirano da humanoidni robot bude postavljen 1. oktobra kao centralna figura fabrike „Gandam“ u Jokohami, ali zbog pandemije taj rok je pomeren.

„Ova odluka doneta je da bi se sačuvali zdravlje i bezbednost naših obožavalaca i zaposlenih usred problema koje je izazvao koronavirus u celom svetu“, navodi se u obrazloženju kompanije.

„Izvinjavamo se svim obožavaocima koji su se radovali velikom otvaranju i molimo za razumevanje. U međuvremenu, radićemo na tome da naši posetioci mogu da uživaju a da pri tome budu bezbedni“, dodaje se u saopštenju.

Franšiza Gandam vredi više milijardi dolara i osim anima obuhvata filmove, stripove (mange), igračke i video-igre.

Da bi naslutili kako će postavka da izgleda, obožavaoci su najpre dobili kratak video-klip u kojem se vidi kako se robot pravi pokrete.

Tim inženjera navodno je počeo da radi na izradi gigantskog robota pre šest godina i uloženo je nebrojeno sati da bi se svaki od 24 pokretna dela mogao pokretati. To je podrazumevalo detaljne proračune izgleda i težine svakog dela.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво