Robot gigantski – težak 25 tona, ali lak na nogama

Posle višegodišnjeg mukotrpnog rada, robot težak 25 tona i visok nešto više od 18 metara stigao je pred obožavaoce anime "Mobile Suit Gundam" i dokazao da može lako da se pokreće.

Napravljen po uzoru na jednog od robota iz anime Mobile Suit Gundam, koja je zaludela Japan i deo planete sedamdesetih godina, ogroman robot sklopljen je u lučnom gradu Jokohami, prenosi Gardijan.

Bilo je planirano da humanoidni robot bude postavljen 1. oktobra kao centralna figura fabrike „Gandam“ u Jokohami, ali zbog pandemije taj rok je pomeren.

„Ova odluka doneta je da bi se sačuvali zdravlje i bezbednost naših obožavalaca i zaposlenih usred problema koje je izazvao koronavirus u celom svetu“, navodi se u obrazloženju kompanije.

„Izvinjavamo se svim obožavaocima koji su se radovali velikom otvaranju i molimo za razumevanje. U međuvremenu, radićemo na tome da naši posetioci mogu da uživaju a da pri tome budu bezbedni“, dodaje se u saopštenju.

Franšiza Gandam vredi više milijardi dolara i osim anima obuhvata filmove, stripove (mange), igračke i video-igre.

Da bi naslutili kako će postavka da izgleda, obožavaoci su najpre dobili kratak video-klip u kojem se vidi kako se robot pravi pokrete.

Tim inženjera navodno je počeo da radi na izradi gigantskog robota pre šest godina i uloženo je nebrojeno sati da bi se svaki od 24 pokretna dela mogao pokretati. To je podrazumevalo detaljne proračune izgleda i težine svakog dela.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 28. sep 2020, 14:33) - anonymous [neregistrovani]

Ах ти Јапанци...

Морам да кажем да Јапанци дефинитивно имају смисла за луде изуме. Шалу на страну, Јапанци тренутно имају генерално најбоље медијске франшизе. Аниме - за мене најбоље откриће још од руских класика. Конкретно овај серијал (Гандам) зарађује опасне паре - 14 серијала и тушта и тма споредних прича. Ако се неко сећа кад је ишао Роботек на ТВ-у (иначе исто јапански серијал - Макрос - потражите га) - Гандам је најсличнији том серијалу. Јес' да су џиновски роботи, али главна тема је заправо рат и колико је то велика бесмислица кад гину невини зарад циља мањине. Освежење у мору суперхеројских наслова који нас засипају са свих страна. И да - Американци тренутно раде играни филм али гарантовано неће ни изблизу бити добро као оригинал - ипак они све упрскају да зараде на бум-бум пуц-пуц менталитету који тамо влада.