Tel Aviv pravi put koji bežično puni baterije na elektrovozilima

Izraelska prestonica Tel Aviv odlučila je da napravi drumove koji će moći bežično da pune baterije na autobusima javnog prevoza, a u budućnosti i drugih vozila.

Eletroputevi su deo pilot programa koji predvodi optšina Tel Aviv u saradnji sa kompanijom „Elektreon“, koja razvija sistem punjenja baterija elektrovozila dok se kreću.

Prvi drum protezaće se malo manje od dva kilometra, a eletkroput će biti dugačak oko pola kilometra.

Infrastruktura ispod druma puniće specijalno opremljene autobuse, a sistem se sastoji od bakarnih namotaja postavljenih ispod asfalta.

„Energija će biti prenošena od električne mreže u drumskoj infrastrukturi do vozila koja preko nje prelaze“, kažu iz kompanije.

Što se autobusa tiče, na podu vozila biće postavljeni risiveri koji će energiju prenositi direktno do baterije.

Ukoliko pilot projekat bude uspešan, opština Tel Aviva proširiće mrežu i koristiti električne drumove širom grada.

„Naš strateški plan borbe protiv klimatskih promena je postavio zadatak smanjivanja zagađenja na listu prioriteta. Ukoliko pilot projekat bude uspešan, zajedno sa ministarstvom transporta ćemo proširiti mrežu u druge delove grada“, ističe za Si-En-En gradonačelnik Ron Huldai.

Jedan od opštinskih čelnika za saobraćaj Meital Lehavi rekao je da će ovim projektom biti odstranjena potreba za stanicama za punjenje i gubitak vremena dok autobusi čekaju.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 23. sep 2020, 19:19) - anonymous [neregistrovani]

Risiver?

Srbi kazu prijemnik.
Al ce da se napuni na ta 2 kilometra...

(sreda, 23. sep 2020, 18:59) - anonymous [neregistrovani]

Dok

Ima nafte,bice sve. Kada nafte ne bude,sve sto se pravi na struju,pravi se bez veze,jer nema nafte,nema struje,sta onda?