Čitaj mi!

Da li će i kako „Fejsbuk" nastaviti da radi u Evropi

U kompaniji „Fejsbuk" tvrde da je, zbog novih propisa koji utiču na način razmene podataka između EU i SAD, dovedeno u pitanje funkcionisanje njihove osnovne mreže i „Instagrama“ u Evropi.

Kompanija je 10. septembra podnela dokumenta Visokom irskom sudu. „Fejsbuk" je osporio preliminarnu naredbu koju je ranije ovog meseca izdao irski Nadzorni organ za zaštitu podataka. 

Komesar za zaštitu podataka zapretio je da će blokirati „Fejsbuk" u prebacivanju podataka iz EU u SAD, a sve usled zabrinutosti zbog privatnosti.

„U slučaju da podnosilac zahteva („Fejsbuk") bude podvrgnut potpunoj suspenziji prenosa podataka korisnika u SAD, pošto smatramo da je to ono što nadležni nadzorni organi predlažu, podnosiocu zahteva nije jasno kako bi, u tim okolnostima, mogao da nastavi da pruža usluge Fejsbuka i Instagrama u EU", izjavila je šefica za zaštitu podataka kompanije „Fejsbuk" za Irsku, Ivon Kunan, dodajući da Fejsbuk ima 410 miliona aktivnih korisnika mesečno u Evropi.

Iz kompanije međutim tvrde da ovakva izjava ne predstavlja pretnju povlačnja sa tržišta EU.

„`Fejsbuk` ne preti povlačenjem iz Evrope. Pravni dokumenti podneti irskom Visokom sudu pokazuju samo jasnu realnost o tome da se `Fejsbuk` i mnoga druga preduzeća, organizacije i pružaoci usluga, oslanjaju na prenos podataka između EU i SAD kako bi funkcionisao njihov rad", navodi se u saopštenju PR „Fejsbuka".

„Nedostatak sigurnog, i legalnog međunarodnog prenosa podataka, štetiće ekonomiji i kočiti rast preduzeća zasnovanog na podacima u EU", dodaje se u saopštenju.

Vice News, koji je dobio punu verziju „Fejsbukovog" saopštenja, izvestio je da se tehnološki gigant takođe žalio da se prema njemu postupa nepravično, jer nijedna druga američka tehnološka kompanija nije bila na sličnoj meti nadzornog organa.

Preliminarna naredba službe za monitoring, dovela je u pitanje to, da li sistem koji „Fejsbuk" trenutno koristi za slanje podataka u SAD, ima pravnu snagu po zahtevanim standardima.

Pomenuti standard (Standard Contractual Clauses) je u julu smatran važećim kao mehanizam za prenos podataka među državama, nakon što je EU deaktivirala dugogodišnji sporazum o prenosu podataka između EU i SAD.

Međutim, da bi se kvalifikovale za te standarde, države moraju da pokažu dovoljno visok nivo zaštite privatnosti podataka, a zabrinjava to što se američki sistem nadzora podataka  slabo podudara sa visokim standardima EU o privatnosti.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 27. sep 2020, 20:15) - vladimir [neregistrovani]

Operacija Halijard

Спашавање савезничких авијатичара

ЦЕЛОВИТА ИСТИНА О СПАШАВАЊУ САВЕЗНИЧКИХ АВИЈАТИЧАРА

У  ЈУГОСЛАВИЈИ ЗА ВРЕМЕ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА

1. Југословенски ратни простор био је покривен енглеским и америчким обавештајцима. По имену и презимену индентификовано је 268 енглеских обавештајаца и 612 америчких припадника ОСС службе (Office of Strategic Services) и око 50 припадника из PWB (англоамеричка служба за пропаганду на Балкану), укупно 930 лица. Обавештајци су деловали углавном у оквиру војних мисија ових земаља код четничког и партизанског покрета. Овај импозантни број указује да су њихове службе  имале апсолутни увид у стање на терену,  однос постојећих снага и деловање ратујућих страна на југословенском простору.

2. Америчке војне мисије код четничког покрета до маја 1944. имале су податке за 29 америчких пилота који су се налазили код четничких јединица. Америчка војна мисија при штабу ген. Михаиловића, предпостављајући да се ради о већем броју оборених чланова посаде образовала је у пролеће 1944. г. штаб од седам американаца, тзв. „Опереативну групу за спасавање ваздушних посада“. Ова група је организовала обнављање и оспособила аеродром код села Прањана и била организатор евакуације. Интензивно су прикупљане ваздухопловне посаде које су биле код четника или скривене код грађана, тако да је од 8-10. августа 1944.г. транспортним авионима евакуисано 225 америчких ваздухопловаца са аеродрома у Прањанима. Концем августа до средине септембра 1944. са овог аеродрома евакуисано је још 95 америчких ваздухопловаца, када је евакуација обустављена због борби које су водиле јединице НОВ и ПОЈ на овом простору са немачким јединицама групације армија „Е“ које су се повлачиле из Грчке. Последња 23 америчка ваздухопловца евакуисана су новембра и децембра 1944. са другог аеродрома. Постоје подаци да је децембарски транспорт од 19 ваздухопловаца одвео тада амерички пуковник а касније генерал Џорџ Крајгер. Према подацима америчке војне мисије четници су спасли укупно 372 америчка авијатичара.

Чињенице показују да сви савезнички чланови ваздухопловних посада нису евакуисани. Ген.Михаиловић је на саслушању изјавио „да су његови неодговорни команданти један број америчких ваздухопловаца предали Немцима у замену за муницију и оружје, а неки су их и убијали због пљачке, као Спасоје Дакић, Воја Бранковић и Душан Радовић“. У Хомољу бригада „Кента“ заклала је два оборена савезничка пилота а четник „Пожаревац“ коме је суђено деведесетих година прошлог века у Зајечару признао је да су између 49 које је заклао била и два савезничка пилота. За све ово постоје докази и сачувани документи.

3. Спашавање савезничких авијатичара од стране НОВ и ПОЈ (партизанских јединица) почело је децембра 1943.г. До краја II светског рата 9. маја 1945.г., јединице народноослободилачког покрета спасиле су и евекуисале 1.585 америчких, 267 енглеских и 1.222 друга савезничка ваздухопловца (Канађана, Француза, Пољака, Југословена, и др.) који су се борили у овим јединицама, односно 3.074 припадника савезничке авијације. Осим ових појединаца спашено је и 215 савезничких авиона (аеродром острва Вис и други) са посадама од 1935 ваздухопловаца што износи 5.009 лица. Сви ови подаци налазе се у Војном архиву Војске Србије и у енглеским и америчким ратним архивима.

Амерички ваздухопловни генерал Ира Икер и Натан Ф.Твајниг (командант 15 америчке ваздухопловне армије) срдачно су се захвалили југословенској држави на спасавању њихових ваздухопловаца. Један број ових ваздухопловаца одликован је југословенским ратним орденима, а многи су објавили своја сећања на дане проведене код партизана и упутили бројне личне захвалнице за спашавање. Не треба заборавити целу истину.
Ово је аутентичан извештај објављен 10.октобра 2010. године од проф. др Миодрага Зечевић
који је и аутор овог текста.
Професор др. Миодраг Зечевић је био директор историјског архива. Нажалост напустио нас је пре неколико година. Из пијетета према овом врсном познаваоцу целовитих догађаја објављујем ово његово историјско сведочење како због садашњих тако и генерација које долазе..

(nedelja, 27. sep 2020, 19:37) - anonymous [neregistrovani]

Fejsbuk

Štetna stvar.

(nedelja, 27. sep 2020, 18:56) - anonymous [neregistrovani]

flejsbuk

Koga briga obrisao sam nalog na fejsu postali su bezobrazni...

(sreda, 23. sep 2020, 09:39) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

E sad da vidimo kako ce Facebook i Amrer dalje da prisluskuju ceo svet. Oni (Ameri) posto znaju sta SAMI rade svima u svetu, pretpostavljaju (mozda sa pravom) da to isto ili vrlo slicno rade i Rusi i Kinezi, pa zabranjuju Huawei ili izmisljaju Ruske afere da bi mogli "pravno" da ih blokiraju.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">