SAD odobrile „Intelu“ isporuku nekih proizvoda „Huaveju“

„Intel“ je dobio dozvolu američkih vlasti da nastavi da isporučuje pojedine proizvode kineskom „Huaveju“, saopštio je portparol američke kompanije.

Kineski državni list Čajna sekjuritis džornal prvi je objavio, početkom ove nedelje, da je „Intelu“ odobreno snabdevanje „Huaveja“, ističe agencija Rojters.

Dodaje se da je kineski proizvođač poluprovodnika, "Semiconductor Manufacturing International Corporation" (SMIC), potvrdio prošle nedelje da je i on zatražio dozvolu Vašingtona da nastavi da opslužuje „Huavej“.

Naime, SMIC koristi opremu američkog porekla u proizvodnji čipova za „Huavej“ i druge kompanije.

Britanska agencija navodi da su američko-kineski odnosi na najnižoj tački u poslednjih nekoliko decenija te da Vašington nagovara i vlade širom sveta da izguraju „Huavej“ sa svojih tržišta, tvrdeći da će kineski telekomunikacioni div prosleđivati poverljive podatke Pekingu za potrebe špijunaže.

Američka administracija je 15. septembra pooštrila mere kojima se domaćim kompanijama zabranjuju isporuke i pružanje usluga „Huaveju“.

„Huavej“ je u više navrata kategorično demantovao tvrdnje da špijunira za Peking, navodeći da SAD nastoje da oklevetaju kompaniju jer zapadne firme zaostaju za njima u razvoju tehnologije mobilnih mreža nove generacije 5G.

Prema mišljenju nekih posmatrača, koji aktuelne napetosti u odnosima Kine i SAD porede sa hladnoratovskom utrkom u naoružanju, SAD strahuju da će dominacija na području 5G tehnologije doneti Kini prednost koju Vašington nije spreman da prihvati, navodi Rojters.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 22. sep 2020, 17:53) - anonymous [neregistrovani]

Нинослав

Али то ће потрајати још мало. Тачније док Кина не развије сопствене чипове којима ће заменити све Интелове чипове које тренутно потражује од Интела. Шта ће бити после тога, нека им објасни Трамп. Он увек има нека изненађења. Кинези су се једном опекли и научили лекцију. Сад им предстоји период да целом свету ставе до знања да са њима не може онако како други хоће и кажу.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">