Читај ми!

Novog ajfona još nema, ali tu je Ios 14 – šta je sve drugačije

Korisnici „Eplovih“ uređaja sada mogu da preuzmu „Ios 14“, najnovji operativni sistem te kompanije koji je doneo, čini se, nikad veće novitete. Iskustvo korišćenja ajfona i ajpeda sada bi trebalo da izgleda potpuno drugačije, naročito jer su omogućene neke opcije koje su korisnici androida odavno imali.

„Epl“ je predstavio nove verzije pametnog sata i „ajpeda“. Svi željno iščekuju novi „ajfon“, ali će korisnici morati da se strpe bar do sledećeg meseca.

Međutim, iako nema novog „ajfona“, možete osvežiti onaj koji već imate, i to besplatno. Od juče je dostupan novi operativni sistem, takođe drugo očekivani Ios 14 (iOS 14).

Dobra vest je što vam nisu potrebni najnoviji modeli „ajfona“. Dovoljno je da imate model 6S ili noviji telefon.

Ios 14 ima novu opciju koja je nazvana „bibiloteka aplikacija“, što znači da se one automatski organizuju na početnom ekranu i nije potrebno da listate strane.

Zanimljivo je da možete i da otključate automobil pomoću „ajfona“ (ipak, za ovo je potrebno da imate novi model „be-em-vea“).

Koje su najveće promene koje donosi Ios 14?

Organizacija glavnog ekrana

Sada glavni ekran na vašem uređaju može da izgleda potpuno drugačije. Tu su konačno vidžeti koji se mogu postaviti između ikonica aplikacija.

Da biste dodali određeni vidžet na glavni ekran, potrebno je da zadržite prst na ekranu i u gornjem desnom uglu izaberete opciju plus. Onda će vam se prikazati svi vidžeti.

Tu je i Smart Stack koji vam prikazuje sve najrelevantnije informacije tokom dana, kao što su vremenska prognoza ili ruta do vaše sledeće destinacije.

Mini aplikacije

„Epl“ nudi jednostavniji način pristupa novim aplikacijama uz opciju App Clips. To znači da koristite samo onaj deo aplikacije koji vam je neophodan u momentu kada vam je to neophodno, na primer da naručite hranu iz nekog restorana. Sve je integrisano sa Apple Pay sistemom.

Opciono, korisnici mogu da skinu punu, odnosno standardnu veziju aplikacije iz „Eplove“ prodavnice.

Novoj opciji se pristupa skeniranjem koda.

Novine kod grupnih četova

Pošto su grupe na iMessage sve popularnije, „Epl“ je radio na njihovom unapređenju. Sada možete da izdvojite vama najvažnije razgovore tako da se oni uvek nalaze u vrhu liste, a moguće je i da tagujete druge učesnike, slično kao u drugim popularnim aplikacijama. Oni će dobiti notifikaciju da su tagovani.

Grupni razgovor sada može da ima i zajedničku fotografiju, a „Eplovi“ avatari su obogaćeni novim frizurama, mogu da nose i maske za lice.

Otključavanje automobila

„Epl“ je prvo imao za cilj da „ajfoni“ zamene kreditne kartice. Sada žele da zamene i ključeve od automobila. To znači da se telefonom ili pametnim satom otključava i pokreće automobil.

Trenutno, to je moguće samo onima koji će imati novi „be-em-ve“ serije pet, tako da s te strane ova opcija nije toliko značajna, ali se njen značaj više ogleda u budućnosti, jer će se sistem sigurno razvijati i biti dostupan za što više modela.

Nove mogućnosti za „Er pods“

Od sada biće ugodnije i korišćenje čuvenih „Eplovih“ bežičnih slušalica „Er pods“. Možete na primer, da završite sa slušanjem audio-knjige, i onda da koristite drugi uređaj kao što je „ajped“ da gledate neku emisiju. Ako vas neko pozove, zvuk se automatski prebacuje na poziv.

Pro verzija slušalica imaće zvuk blizak iskustvu iz bioskopa, bar je tako najavljeno iz kompanije.

Aplikacija za prevod

Nova aplikacija za prevod može da prevede tekst i zvuk na 11 različitih jezika. Nažalost, među njima nije srpski. Moguć je prevod u realnom vremenu dok dvoje ljudi pričaju na različitim jezicima.

Možemo samo da se nadamo da će u budućnosti biti dodat i srpski jezik, ali na osnovu dosadašnje politike „Epla“, to se realno ne može očekivati u skorije vreme.

Gledajte video-klip dok radite nešto drugo

Jedna od stvari koje su mnogi zamerali „Eplu“ jeste nemogućnost opcije „slika u slici“, odnosno gledanja video-snimka dok radite nešto drugo, što na primer, Android korisnici odavno mogu.

Sada će kritičari „ajfona“ i Ios sistema imati razlog za kritiku manje. Ios 14 dozvoljava da se gleda video-snimak ili vodi video-razgovor dok se radi nešto drugo, npr. kucaju poruke.

Korisnici mogu i da pomeraju snimak po ekranu i nađu mu poziciju koja im odgovoara, ali i da ga potpuno sakriju i nastave da slušaju zvuk, što je zgodno za muziku ili hvatanje beleški na ekranima sa manjim modelima.

Nažalost, najčešće se video-snimci gledaju na Jutjubu, ali ova opcija za sada nije moguća direktno iz aplikacije. Zapravo, morate da otvorite snimak u Safariju, pa tek onda da izaberete opciju „slika u slici“.

Još jedna stvar koja se lako može rešiti softverski, i nadamo se da će neka buduća ažuriranja to da omoguće.

Slobodan ekran kod dolaznih poziva

Još jedna stvar u kojoj su korisnici Androida uživali a korisnici Iosa nisu jeste slobodan ekran prilikom dolaznih poziva.

I vreme je bilo da, i na „ajfonu“, kada vas neko zove, u vrhu ekrana imate opcije da izabrete da li ćete da se javite. Za to vreme nećete biti prekinuti u nečemu što ste obavljali.

Privatnost

Jedna od najvažnijih stvari prilikom razvoja tehnologije jeste privatnost. U tom pogledu „Epl“ je uradio mnogo poslednjih godina. I tu se nije zaustavio.

Sada korisnici mogu da dozvole aplikacijama da imaju pristup njihovoj orijentacionoj, a ne tačnoj lokaciji.

U „Epl“ prodavnici možete da vidite sažetak informacija o privatnosti, pre nego što preuzmete aplikaciju. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво