Čitaj mi!

Završna faza testiranja modularnog „Ognja“, uspešno gađanje na više od 10 kilometara

Na poligonu Tehničkog opitnog centra u Nikincima, u okviru internih ispitivanja Modularnog višecevnog raketnog sistema „LRSVM M18 OGANj“, obavljeno je lansiranje vođene rakete „Alas“ sa IC glavom za samonavođenje, a radi provere karakteristika zemaljske stanice za vođenje raketa, integracije kontejnera i pripadajuće elektronike na oruđe, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, raketa ima vrlo savremenu aerodinamičku konfiguraciju, kombinovanu pogonsku grupu (čvrsti startni motor i turbo mlazni marševski motor), savremeni koncept vođenja otporan na ometanje (inercijalna navigacija u početnoj i srednjoj fazi leta, termovizijska glava za završno samonavođenje povezana sa zemaljskom stanicom optičkim kablom i radio-linkom) do maksimalnog dometa od 25 kilometara i namenjena je za uništavanje oklopnih, kao i stacionarnih utvrđenih ciljeva.

Ispitivanju je, navodi se u saopštenju, prisustvovao ministar odbrane Aleksandar Vulin. 

„Gađanje raketom 'Alas' izvršeno je na stacionarni cilj na daljini 10.5 kilometara. Opit je jedan iz serije potrebnog broja lansiranja i izveden je kao nastavak prethodnih ispitivanja sa inertnim i raketama sa programiranom putanjom ovog tipa. Opit je uspešno izveden“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da se modularni „Oganj“ se nalazi u završnoj fazi internih ispitivanja.

„Po uspešnoj realizaciji završnih ispitivanja očekuje se njegovo uvođenje u naoružanje Vojske Srbije. Radi se o visoko automatizovanom artiljerijskom oruđu, koje osim unapređenja postignutih kod prethodne verzije - LRSVD M17 'Oganj digitalizovani', ima i nove borbene mogućnosti i značajno će unaprediti sposobnosti naše raketne artiljerije“, navodi Ministarstvo odbrane.

Ističe se da modularni „Oganj“ može da gađa svim vrstama postojećih nevođenih raketnih projektila kojima raspolaže Vojska Srbije, uključujući i projektile dometa 40 kilometara koji su već razvijeni, raketne projektile dometa 50 kilometara koji su u razvoju, kao i rakete sa korekcijom putanje i vođene rakete.

Ministarstvo odbrane navodi da raketa „Alas“ nije ni finalna ni najmoćnija raketa koja će biti lansirana iz ovog sistema.

Kako se dodaje, u Vojnotehničkom institutu se razvijaju i rakete „Košava-1“ i „Košava-2“ i time će se domet naše raketne artiljerije podići na više od 50 kilometara i one će imati bojeve glave velike razorne moći, sposobne da unište jako utvrđene ciljeve, taktičkog i operativnog značaja.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">