I Rusi odgovor na „hamer“ imaju

Ruska armija, kao odgovor popularnom američkom džipu „hameru“, počeće proizvodnju multidžipa koji može da savlada prepereke, nosi pešadiju i ima ozbiljno naoružanje. Raspisan je konkurs, a jedan od kandidata, koji je već delimično u upotrebi je i model „turon“ VDV koji je već prozvan kraljem trenaca.

Za raziliku od „hamera“, neće biti civilne verzije „turona“, ali je ovih dana testiran u svim uslovima u kojima može da se nađe.

Prednost „turona" je, osim što posadi pruža zaštitu od 80 odsto, najnovije elekronsko ometanje neprijatelja i radadra. Zatim tu je veliki izbor oružja, od raketa do teških mitraljeza, a posebno se izdvaja po tome što za njega apsolutno nema prepreka.

Neki ga već vide i kao štapsko vozilo, ali i kao patrolno, jer u grupi može da bude ozbiljno ubojito sredstvo za razbijanje vodova terorista.

„Neprobojan je za metke, ali i otporan na protivtenkovske mine. Posebno ima elktroniku koja ima za cilj da unapred pronađe eksplozivna sredstva i zaobiđe ih“, naglašava Valerij Vladimirovič Gerasimov, načelnik Generalštaba Vojske Rusije.

„Turon“ može i da pliva, ali i da ide po veoma nepristupačnom trenu. Testiran je i na Bajkalskom jezeru u uslovima poledice.

„Uskoro će imati hibridni pogon, tako da će moći da ide i na baterije i na motor. To je jako bitno zbog radarskog otkrivanja“, dodaje Gerasimov.

Inače svi materijali su razvijeni u Rusiji i postojani su na puščanu municiju i manje granate. Ovo vozilo neće biti tako jeftino za proizvodnju, ali će kao komandno biti nezamenjivo, kažu rusiki stručnjaci.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво