Kada će američki predsednik moći da leti supersoničnim avionom

Sledeća generacija aviona "Air Force One", namenjenih prevozu američkog predsednika širom sveta, mogla bi da bude sposobna za neverovatno velike i do sada nedostignute brzine letenja od čak pet maha.

Američko vazduhoplovstvo je potpisalo ugovor sa aeronautičkom startap komapnijom "Hermeus" o zajedničkom radu na razvoju prve hipersonične verzije predsedničkog aviona. Ta kompanija je već razvila, konstruisala i testirala prototip motora za takav avion. Sada je na redu izrada samih letelica.

„Neće ići ni lako ni brzo. Moramo da savladamo mnoge nove tehnlogije. Za predsednički avion potreban je i određeni konfor, a u manjim letelicama kao sto su hipersonične on je prilično ograničen", ističe Dejvid Kolon iz kompanije „Boing".
Hermeus na projektu hipersoničnog motora radi duže od godinu dana, a testove je završio u martu. Sada je, međutim, potrebno obezbediti da budući „Mah 5" avion ispuni sve neophodne stroge standarde bazbednosti.
„Skooro je izvesno da ćemo ovaj avion morati da testiramo u više faza i zato nam je potrebno i vreme. Počećemo od lovca bombardera i lovca presretača da bi dobili željenju dimenziju, dodaje Kolon.
Stručnjaci kompanije smatraju da sve što bude potrebno može da se uradi uz pomoć postojeće tehnologije. Sve to, u najboljem slučaju, znači da je hipersonični Air Force One najmanje osam godina daleko od svog prvog leta.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво