Iz prve ruke: Kako je leteti do Međunarodne svemirske stanice, a kakav je povratak

Kada su u nedelju sleteli u Meksički zaliv, astronauti Bob Benken i Dag Harli, završili su prvi komercijalni let na Međunarodnu svemirsku stanicu. Podelili su iskustva o tome kako su se osećali tokom misije.

Astronauti Američke agencije za istraživanje svemira Dag Harli i Bob Benken vratili su se na Zemlju posle dvomesečnog boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici. 

Njih je vratila kapsula „Dragon" kompanije „Spejs iks".

„Kada smo ušli u atmosferu na povratku na Zemlju sa Međunarodne svemirske stanice, svemirski brod je stvarno oživeo. Nije zvučao kao mašina već kao životinja", rekao je Nasin astronaut Bob Benken.  

U tom trenutku, toplota se nakupljala izvan kapsule i na kraju je dostigla 3.500 stepeni, zahvatajući svemirsku letelicu plamenom koji je zamaglio prozore.

Ali unutar kapsule, Benken i njegov kolega astronaut Harli bili su mirni i bilo im je prijatno. Bar tako su rekli u utorak tokom svoje prve konferencije za novinare od kada su završili let.

„U Zemljinoj atmosferi počela je prava buka i tutnjava ali vozilo je ispunilo očekivanja i moje telo je tek treperilo", opisao je Benken.

Sletanje u Meksički zaliv je dramatičan kraj istorijske misije koja je započela dva meseca ranije, kada su Benken i Harli krenuli iz svemirskog centra Kenedi u Međunarodnu svemirsku stanicu.

To je bilo prvo lansiranje Nasinih astronauta sa tla Sjedinjenih Država nakon povlačenja iz 2011. godine. To je bilo ujedno prvi put da je privatna kompanija poslala ljudsku posadu u orbitu.

„Spejs iks", kalifornijska kompanija koju je osnovao Elon Mask, ima ugovor o dizajniranju svemirskih letelica sposobnih za letenje astronauta do stanice, sa kompanijom „Boing".

Sve je u redu kada čujete glas voljene osobe 

Jedan od najznačajnijih događaja tokom povratka dogodio se kada je prtljažnik, bio odvojen od kapsule. 

„Svi događaji tokom tog razdvajanja, od razdvajanja prtljažnika preko ispaljivanja padobrana, bili su vrlo slični udaranju u leđa bejzbol palicom", rekao je Benken.

Po dolasku na Zemlju, astronauti nisu mogli da vide da ih čeka mornarička podrška pa su upotrebili telefone i pozvali centar u Hjustonu.

„Zdravo, ovo su Bob i Daug. Mi smo u okeanu", rekli su. Ubrzo su se javili i svojim suprugama.

„Kao što svi ljudi koji su prošli kroz ovakvo iskustvo, nekako se osećate bespomoćno, sve dok ne čujete glas voljene osobe", rekao je Harli.

U roku od oko 30 minuta, bili su na palubi broda. Helikopterom su otišli do obale, gde ih je čekala pica za večeru.

Ubrzo su stigli kući u Hjuston, spremni za nastavak života na Zemlji kao muževi i očevi. Za Benkena to uključuje i kupovinu štenete šestogodišnjem sinu, koje mu je obećao.