Virdžin Galaktik najavljuje putnički mlaznjak tri puta brži od zvuka

Kompanija za svemirski turizam Ričarda Brensona, „Virdžin galaktik“ jutros je predstavila model novog putničkog supersoničnog aviona. Iz kompanije tvrde da će usavršena letelica moći da prevozi između devet i 19 putnika i dostiže brzinu čak, tri puta veću od brzine zvuka.

Kompanija „Virdžin galaktik“ se pre svega bavi svemirskim turizmom i svojim specijalnim letelicama prevoze putnike do ivice svemira i nazad. Poslednjih godina kompanija se zainteresovala i za primenu svemirskih tehnologija u razvoju brzih, komercijalnih letova na zemlji, korišćenjem podorbitalnih raketa kako bi putnicima omogućili brži transport nego običnim avionom.

Međutim, u poslednje vreme deluje kao da kompanija svoje interesovanje preusmerava sa podorbitalnih raketa na supersonične avione. U maju ove godine najavili su da razvijaju ove letelice u saradnji sa Nasom. Nasa se dugo bavi razvojem supersoničnih letelica, i trenutno rade na „tihom“ avionu dizajniranom da probije zvučni zid "X-59 QueSST". Zahvaljujući njihovoj pomoći, „Virdžin galaktik“ tvrdi da će njihov model supersonične letelice zadovoljavati kriterijume potrebne za ostvarenje ovog cilja.

Pored ove saradnje, kompanija Ričarda Brensona najavljuje i saradnju sa kompanijom „Rols-Rojs“ na razvoju pogona za letilicu. Ove dve kompanije su potpisale neformalni ugovor o saradnji na ovom projektu.

Najavljeno je da će avion leteti na visini od oko 18 kilometara, kao i da će „usmeriti avio-industriju ka korišćenju održivog goriva za letenje“. Ipak, i dalje nije izvesno koliko će vremena biti potrebno da letelica bude završena, kao i kolika će biti cena čitavog projekta.

S obzirom na veoma ograničen broj putnika po letelici, malo je verovatno da će cena karata biti pristupačna prosečnom potrošaču. „Virdžin galaktik“ već naplaćuje karte za turistički obilazak vasione 250.000 dolara.

Iz kompanije najavljuju i da će u letelici postojati mogućnost prilagođavanja kabina željama putnika, kao i sedišta u prvoj i biznis klasi, što ukazuje na to da let supersoničnim avionom verovatno neće biti zanemarljiv trošak.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво