Virdžin Galaktik najavljuje putnički mlaznjak tri puta brži od zvuka

Kompanija za svemirski turizam Ričarda Brensona, „Virdžin galaktik“ jutros je predstavila model novog putničkog supersoničnog aviona. Iz kompanije tvrde da će usavršena letelica moći da prevozi između devet i 19 putnika i dostiže brzinu čak, tri puta veću od brzine zvuka.

Kompanija „Virdžin galaktik“ se pre svega bavi svemirskim turizmom i svojim specijalnim letelicama prevoze putnike do ivice svemira i nazad. Poslednjih godina kompanija se zainteresovala i za primenu svemirskih tehnologija u razvoju brzih, komercijalnih letova na zemlji, korišćenjem podorbitalnih raketa kako bi putnicima omogućili brži transport nego običnim avionom.

Međutim, u poslednje vreme deluje kao da kompanija svoje interesovanje preusmerava sa podorbitalnih raketa na supersonične avione. U maju ove godine najavili su da razvijaju ove letelice u saradnji sa Nasom. Nasa se dugo bavi razvojem supersoničnih letelica, i trenutno rade na „tihom“ avionu dizajniranom da probije zvučni zid "X-59 QueSST". Zahvaljujući njihovoj pomoći, „Virdžin galaktik“ tvrdi da će njihov model supersonične letelice zadovoljavati kriterijume potrebne za ostvarenje ovog cilja.

Pored ove saradnje, kompanija Ričarda Brensona najavljuje i saradnju sa kompanijom „Rols-Rojs“ na razvoju pogona za letilicu. Ove dve kompanije su potpisale neformalni ugovor o saradnji na ovom projektu.

Najavljeno je da će avion leteti na visini od oko 18 kilometara, kao i da će „usmeriti avio-industriju ka korišćenju održivog goriva za letenje“. Ipak, i dalje nije izvesno koliko će vremena biti potrebno da letelica bude završena, kao i kolika će biti cena čitavog projekta.

S obzirom na veoma ograničen broj putnika po letelici, malo je verovatno da će cena karata biti pristupačna prosečnom potrošaču. „Virdžin galaktik“ već naplaćuje karte za turistički obilazak vasione 250.000 dolara.

Iz kompanije najavljuju i da će u letelici postojati mogućnost prilagođavanja kabina željama putnika, kao i sedišta u prvoj i biznis klasi, što ukazuje na to da let supersoničnim avionom verovatno neće biti zanemarljiv trošak.

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 04. avg 2020, 13:28) - anonymous [neregistrovani]

Tehnologija

Tehnologija letenja tri puta brze od brzine zvuka je postojala jos 60ih godina proslog veka, s obzirom da je americki spijunski avion SR-71 Blackbird razvijao upravo tu brzinu. Tuzno je da se ta tehnologija koristila u vojne svrhe citave 3 decenije, a tek 60 godina kasnije se razmislja o primeni te tehnologije u civilne svrhe.

(utorak, 04. avg 2020, 09:48) - anonymous [neregistrovani]

Svakog čuda tri dana dosta

Imali smo to i ranije, Concorde, TU-144, ne bas tri puta brzi od zvuka i eno ih u muzejima avijacije i zabavnim parkovima. Zarada je ipak presudnija od prestiza.

(utorak, 04. avg 2020, 02:36) - anonymous [neregistrovani]

Razne fantazije u Umovima,

Ljudskog roda, prekoracuju granice dozvoljenog i normalnog, a sto se mene tice, neka Brenson prevozi svoju familiju u tim " patronima", jer pametnom to nista ne znaci a jos manje treba. Neznam sta je ludje od ludosti, ali polako saznajem pored ovih milijardera koji pored mene NIKADA nebi ni postojali, jer su rapidno krenuli raznim putevima da unistavaju Narode i sam Svet...

(utorak, 04. avg 2020, 00:55) - anonymous [neregistrovani]

razlicit ugao

Ali najiskrenije, ne zelim da zvucim maliciozno; iskreno, sve to nije potrebno danasnjem covecanstvu. Kao prvo, ocigledno je da ce motori ( aksijalni kompresori ) raditi na klasicno gorivo kao i do sada, daklem zavise od NAFTE. Pa zar nam nije malo dosta te nafte? Drugo, cena karte ukazuje da ce se time voziti fukara i lopovi ( kojekakvi Epstajni i slicni ) Nadalje, razvoj takvih projekata samo staje na put onima koji mozda imaju napredniju tehnologiju na papiru, ali se plase i da zucnu jer ce im "Caba Der" doci na vrata. Ima jos mnogo argumenata, ali evo vreme je za moju vecernju voznju biciklom :) Pozdrav :)

(utorak, 04. avg 2020, 00:42) - anonymous [neregistrovani]

Konacno

Da li cu doziveti i taj dan...
Sramota za ovaj svet da to do sada nemamo a glavno je da smo ga zatrpali ratovima, bombama i djubretom koji moramo da ignorisemo da ne bi poludeli.