Tehnološki džinovi iz SAD na čelu liste najvrednijih brendova

Tehnološka petorka iz Sjedinjenih Država – „Epl“, „Gugl“, „Majkrosoft“, „Amazon“ i „Fejsbuk“, ostala je na čelu „Forbsove“ rang liste 100 najvrednijih svetskih brendova za 2020.godinu.

I dok su prve četiri najvrednije svetske robne marke sačuvale ili povećale vrednost, „Fejsbuk“ je zabeležio pad, piše Forbs.

Lidersku poziciju neprikosnoveno drži „Epl“ s rastom vrednosti brenda od 17 odsto, na 241,2 milijarde dolara, a prati ga „Gugl“ s vrednošću od 207,5 milijardi dolara (porast od 24 odsto).

Brend „Majkrostoft“, treći na rang listi, vredi 162,9 milijardi dilara (+30%), četvrtoplasirani „Amazon“ 135,4 milijarde (+40 odsto), dok je „Fejsbuk“ zadržao petu poziciju uprkos padu vrednosti brenda za 21 procenat, na 70,3 milijarde dolara.

Među prvih deset našli su se još „Koka-Kola“, „Dizni“, „Samsung“, „Luj Viton“ i „Mekdonalds“.

Nekoliko brendova je zabeležilo znatan napredak na listi. Tako je „Visa“ napredovala sa 25. na 18. mesto, „Adidas“ se popeo sa 61. na 51. poziciju, a „Netfliks“ je skočio sa 38. na 26. mesto.

Isti trend su zabeležili i neki luksuzni brendovi, poput „Šanela“ koji je „preleteo“ sa 79. na 52. mesto, ili „Kartijea“ koji se premestio sa prošlogodišnje 64. na poziciju broj 56.

Na ovogodišnjoj Forbsobvoj rang listi prvi put se među 100 najvrednijih brendova našlo nekoliko novopridošlih članova: „Nintendo“, „Henesi“, „Burger king“ i „AXA“ grupa.

Istovremeno, bilo je i velikih padova, posebno u automobilskom sektoru. Tako je „Mercedes-Benc“ skliznuo sa 17. na 23. mesto, BMV je pao sa 21. na 27. mesto, dok je „Nisan“ potpuno ispao sa liste na kojoj je prošle godine bio 81. najvrediniji svetski brend. Među gubitnicima su se našli i banka „Vels Fargo“, koja se spustila sa 42. na 69. poziciju, kao i lanac brze hrane KFC, koji je potonuo sa 86. na 96. mesto, navodi Forbs.

Ukupna vrednost 100 vodećih robnih marki iznosi 2,54 biliona dolara. Više od 50 odnosi se na američke kompanije, 10 je iz Nemačke, devet iz Francuske, iz Japana šest, a iz Švajcarske pet.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво