Hakeri izgleda oslobodili Garminovu fitnes aplikaciju

Ima nagoveštaja da se fitnes aplikacija kompanije „Garmin“ polako vraća na mrežu posle potpunog prekida rada koji je pogodio mnoge korisnike širom sveta.

Korisnici usluga kompanije „Garmin“ nisu mogli da pristupe svojim podacima u aplikaciji zbog navodnog hakerskog ucenjivačkog napada. Ipak, pojedini korisnici počeli su sa objavljuju da im se čini da servis ponovo „delimično radi“, prenosi Bi-Bi-Si.

Po medijskim izveštajima ucenjivači su navodno od kompanije tražili 10 miliona dolara da bi im sistem vratili na mrežu. Sve se to obavlja preko takozvanog „rensomvarea“ – zlonamernog softvera koji hakerima omogućava da preuzmu kontrolu nad sistemom kompanije i kodiraju podatke, a zatim traže otkupninu da bi ih dekodirali.

Iz kompanije nisu želeli da komentarišu ove tvrdnje niti da otkriju zašto je došlo do prekida rada.

Pojedini korisnici su objavili na Tviteru da su im njihovi zdravstveni i fitnes podaci konačno vidljivi na Garminovoj mobilnoj aplikaciji. Međutim, čini se da su brojne druge funkcije i dalje izvan mreže.

Problemi su se pojavili u četvrtak i pogodili su Garminove korisnike širom sveta. Piloti koji koriste njihovu aplikaciju flajGarmin nisu uspeli da preuzmu ažurne podatke iz baze aplikacije o svojim vazduhoplovima koji su im neophodni da podnesu kontroli leta kako bi mogli da polete.

Korisnici, takođe, nisu bili u mogućnosti da se prijave na sajt kako bi snimili i analizirali podatke o svom zdravlju i kondiciji.

Kompanija je u elektronskoj poruci svojim korisnicima poslala obaveštenje da neće više odgovarati na korisničke upite zbog problema na serverima. Korisnici su upozoreni da može doći do kašnjenja od „nedelju ili više dana“ u ažuriranju zdravstvenih i fitnes podataka na njihovim nalozima.

Iz „Garmina“ su takođe insistirali na tome da „nema naznaka“ da su korisnički podaci ukradeni ili uklonjeni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије