Donosi li kineski pohod na Mars naučna iznenađenja

Dok se na planeti Zemlji vodi trka u pronalasku vakcine protiv koronavirusa, u svemiru je u toku trka čiji je cilj Mars. Prošlog ponedeljka su Ujedinjeni Arapski Emirati lansirali satelit „Nada“ ka Crvenoj planeti, a tri dana kasnije je i Kina poslala svoju sondu. Ove nedelje se trci priključuje i Nasa, koja na Mars šalje rover nazvan „Istrajnost“. Šta se očekuje od kineskog pohoda na Mars?

Prva kineska misija na Mars, počela je prošlog četvrtka lansiranjem nosača rakete „Dugi marš 5“, koji je sa sobom odneo sondu „Tijenven 1“. U centru za lansiranje Venčang na ostrvu Hainan, proglašeno je uspešno lansiranje za koje inženjeri kažu da predstavlja istorijski trenutak u kineskom svemirskom programu.

„Uradili smo sjajan posao! Ovo je najbrži let kineske rakete ikada izveden, sa apsolutnom brzinom od preko 11,2 kilometra u sekundi“, rekao je Li Dung, glavni konstruktor nosača rakete „Dugi marš 5“.

Sonda „Tijenven 1“ teži oko pet tona i sastoji se iz dva dela – orbitera i rovera. Ova misija ima tri cilja: prvi je posmatranja Marsa iz orbite, drugi je mekano sletanje rovera na planetu i treći kretanje po njenoj površini.

„Očekuje se da sonda 'Tijenven 1' stigne do Marsa za šest i po meseci. Nakon dva i po meseca letenja u orbiti Marsa, sleteće na planetu u maju 2021. Kada se rover i orbiter razdvoje, orbiter će se vratiti na predviđeno mesto u orbiti i omogućiti prenosnu vezu za proces sletanja. Rover će izvesti meko sletanje na površinu Marsa u južnom delu ravnice Utopija“, objasnio je Liu Tungđije, zamenik direktora kineskog Centra za istraživanje Meseca i svemira.

Misija na Mars donosi naučna iznenađenja? 

Rover je napravljen tako da istraži moguće znakove nekadašnjeg života na Marsu, a predviđeno je i da prikupi uzorke sa tla koje će slati na analizu na Zemlji.

Prema planu, rover bi trebalo da radi najmanje 90 dana, s tim što na Marsu dan traje 39 minuta duže nego na Zemlji.

Liu Jang iz Nacionalnog centra za svemirsku nauku Kine, ističe da će, sa naučne tačke gledišta, ova misija ući u potpuno novu eru i upotrebu rovera za proučavanje sastava tla, raspored leda ispod površine, i čitavo svemirsko okruženje.

„U međuvremenu, koristićemo sondu u orbiti koja će nam pomoći da razumemo opštu sliku Marsa. Verujem da će ova misija doneti naučna iznenađenja“, rekao je Liu.

Potraga za istinom na nebu 

Naziv sonde „Tijenven“, znači „Potraga za istinom neba“. U toj potrazi, naučnici očekuju brojne odgovore, i to ne samo o Marsu.

„Putovanje na Mars danas ne znači samo proučavanje Marsa, već i saznavanje o Zemlji, o razvoju događaja na našoj planeti, pre svega u pogledu klimatskih promena. Sve to se možda događalo na Marsu ranije i potraga za odgovorom šta se dogalo na Marsu u prošlosti, možda nam dâ smernice o tome šta može da se desi sa našom planetom ako ne budemo dovoljno brinuli“, naveo je Kristijan Fajhtinger, izvršni direktor Međunarodne astronautičke federacije. 

Na Mars je do sada sletela samo američka Nasa, a iza Evrope, kao i Kine bili su neuspešni pokušaji.

Kina, međutim, poslednjih godina intenzivno ulaže u razvoj svemirskog programa. Prošle godine je kineski rover bio prvi, i za sada jedini, koji je sleteo na takozvanu daleku stranu Meseca.

Na misiji Mars, Peking radi od 2016. godine.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво