Japanski superkompjuter „Fugaku“ najmoćniji na svetu, američki konkurent daleko iza

Superkompjuter „Fugaku“ našao se na vrhu liste „Top500“ liste, na kojoj su rangirani računari po brzini kojom rešavaju određene stvarne zadatke.

„Fugaku“ je postigao rezultat od 415,53 petaflopsa. Poređenja radi, njegov najbliži konkurent, američki superkompjuter „Samit“, na istoj listi ima rezultat od 148,6 petaflopsa.

Ne samo da je „Fugaku“ zauzeo vrh te liste, već njegovi tvorci navode da je takođe prvi na drugim rang-listama na kojima se testiraju njegove performanse u realnim primenama, koliko brzo rešava zadatke veštačke inteligencije i kako podnosi intenzivne data intenzivne procese.

Nijedan superkompjuter do sada nikada nije bio prvi na sve tri liste – Top500, HPCG i Graf500.

Trenutno, „Fugaku“ radi na simulacijama i izračunavanju brzine širenja koronavirusa, a japanski stručnjaci se nadaju da će kompjuter moći da bude korišćen u tehnološkom programu "Society 5.0".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво