Teslin toranj na Zlatiboru i naučni centar od skoro 7.000 kvadrata

U Srbiji će se graditi Teslin toranj, koji će biti i turistička atrakcija, ali i naučno-obrazovni centar. Jedan takav za sad postoji samo u Americi. O tome, ali i o potencijalnom preseljenju Muzeja Nikole Tesla za Jutarnji program je govorio dugogodišnji direktor Teslinog muzeja i nekadašnji urednik naučnog programa RTS-a, Vladimir Jelenković.

Potencijalna lokacija Teslinog tornja govori se da će biti Zlatibor, za šta Jelenković smatra da bi bila idealna pozicija za tako nešto.

„Zlatibor je par ekselans lokacija u smislu turističke ponude i finansija koje se izdvajaju. Takođe, to je ideja koja neće predstavljati samo 'betonizaciju' i 'apartmanizaciju' Zlatibora, već nešto što bi ponudilo jedan novi sadržaj i energiju“, ističe Jelenković.

Kako kaže, ideja je da se to formira kao neka vrsta internacionalnog, omladinskog i naučnog centra, koji bi bio višeslojni objekat sa 6.700 kvadratnih metara gde bi se nalazio kampus i obrazovne radionice.

„Dino park koji je bio inicijator projekta osnovao je fondaciju 'Teslijanum' i koja je prošle subote potpisala ugovor. Arhitekta i akademik Branislav Mitrović pomenuo je ideju o gradnji Teslinog tornja. Pretpostavljam da će se posle tog idejnog projekta ići korak dalje. Biće lociran na toj udarnoj lokaciji oko Dino parka“, navodi Jelenković.

Prema njegovim rečima, ideja je da kroz toranj, koji je u originalnoj veličini bio 57 metara visok, ide panoramski lift do kugle na vrhu.

„To je jedna ideja o velikom Teslinom predajniku koji bi trebalo da simulira sve što imamo u ovom dobu telekomunikacija koje je Tesla tako savršeno predvideo pre više od 100 godina“, objašnjava Jelenković.

Početkom veka nastala je Teslina ideja o izgradnji takvog tornja kao neke vrste predajnika koji bi bili postavljeni na hiljadama lokacija širom sveta kao što danas imamo mobilnu telefoniju sa svim repeptitorima.

Što se Muzeja Nikole Tesle tiče i njegovog preseljenja na novu lokaciju, o čemu postoje spekulacije da bi to mogla da bude stara zgrada Železničke stanice, Jelenković navodi da je to izuzetna lokacija, ali i da ne misli da bi sadašnju lokaciju muzeja trebalo iseliti.

„Zgrada u Krunskoj gde se sada nalazi muzej mogla bi da bude neka vrsta sedišta, gde se čuva taj izvorni legat, ono što je najdragocenije i ono što jedini imamo u svetu. Zgrada železničke stanice mogla bi da bude neka vrsta izložbenog prostora Teslinih izuma i zahtevala bi višegodišnje ulaganje u eksponate“, ističe Jelenković.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво