Upoznajte najnovije pripadnike kineske vojske: robot-tenkove

Opremljene mitraljezom i infracrvenom kamerom za noćno osmatranje, nove kineske vojne mašine kreću se i po najnepristupačnijim predelima, zamenjujući ljude u rizičnim situacijama.

Mašina na daljinsko upravljanje, koja je opisana kao „mala, ali smrtonosna", dizajnirana je da brzo kreće po terenu svake vrste i tako zamenjuje ljudske vojnike u opasnim izviđačkim misijama, navode kineski mediji. 

Vozilo sa gusenicom nazvano je "Sharp Claw 1" - (Oštra kandža), može se kretati prosečnom brzinom od 10 kilometara na čas.

Na demonstraciji je prikazano kako, dok se vozilo kreće, vrši osmatranje, i kako može da se penje raznim stepenicama, da prati neprijatelja noću, a i da puca u određeni cilj.

Navodi se da je robot-tenk dugačak 70 centimetara, visok 60 centimetara i da teži 120 kilograma.

Nedavno se pridružio kopnenim snagama Narodnooslobodilačke vojske nakon što je 2014. godine debitovao na „Đuhaj eršou".

„Ova ratna mašina može se koristiti za izviđanje i prikupljalje informacija o neprijatelju i o udaljenim i potencijalno opasnim dešavanjima", izvestila je državna televizija.

To bi moglo osloboditi vojnike od rizičnih zadataka - bilo da su u prirodi ili u urbanom okruženju, jer brže reaguju na situacije nego vojnik, kaže se u izveštaju.

Uprkos tome što vozilo može da se kreće po skoro svim tipovima tla, precizno i detaljno osmatra i cilja u rivala, uz napad jakom vatrom, robot naravno nema autonomiju „odlučivanja" o tome kada i koga treba da napadne.

"Može reagovati mnogo brže od ljudi, ali problem je u tome što ne može da improvizuje ... prema tome, čovek ga mora nadgledati i zaustaviti zadatak kada to smatra potrebnim", rekao je gospodin Baj Mečgen, vojni kritičar.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво