Struja iz kišnih kapi, oblakoderi ko generatori

Da se kiša može koristiti na više načina već znamo. Najnovija potvrda o tome stiže iz Hongkonga gde je razvijen generator električne energije koji jednom kapljicom vode može da upali 100 LED sijalica. To praktično znači da je pronađen još jedan ekološki i čist izvor električne energije. Primena ovoga sistema donela bi u oblastima sa više padavina struju dovoljnu da osvetli oblakoder.

Naučnici iz Honkonga razvili su čip koji koristi kišne kapi za dobijanje električne energije koja može da pokreće led sijalicu manjeg kapaciteta. Čip je na testiranju i veoma brzo mogao bi da se ugrađuje u stakla visokih zgrada gde bi proizvodio energiju.

Možda ćemo ovako uspeti da sačuvamo 5 do 10 odsto potrebne električne energije za visoke zgrade. To je čisto i ekološki odlično, ali sve je pitanje cene ovakvih prozora i na tome radimo.

„Mnogi su zainteresovani za ovaj izum. On u kombinaciji sa solarnim panelima može biti jedan od najbitnijih izvora energije u budućnosti. Još radimo na tome da se ovaj čip ugrađuje i u solarne panele koji već stoje pod određenim uglom i daju mogućnost za veću kinetičku energiju kapi pa bi i proizvodnja struje bila veća“, Hu Feng, naučnik iz Hongkonga.

Za samo dva dana od objavljivanja prvih rezultata, akcije firme iz Hong Konga skočile su deset puta, a pojedine vlade i zemlje EU počele su da se takmiče u njihovoj kupovni. Ključ celog projekta je čip koji iz kapi vode pravi.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије