„Spejs eks“ pokrenuo svemirsku taksi službu – novo doba istraživanja svemira je počelo

Astronauti Dag Harli i Bob Benken postali su prva američka posada koja je posle devet godina na Međunarodnu svemirsku stanicu lansirana sa tla SAD. Osim što isprobavaju potpuno novu kapsulu, takođe pokreću i potpuno novi model poslovanja Nase, u kojem će Američka agencija za istraživanje svemira za svoje potrebe iznajmljivati letelice privatnih kompanija.

Jučerašnjim uspešnim lansiranjem kapsule „kru dregon“ na raketi „falkon“, privatne kompanije „Spejs eks“, SAD ponovo su u stanju da šalju astronaute u Zemljinu orbitu.

Time je započelo novo doba istraživanja svemira, jer će po novom modelu poslovanja Nasa iznajmljivati uslugu transporta astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS), a u budućnosti i na druga odredišta.

Velike nade se polažu u ovu promenu, jer će se time tržište za svemirske letove proširiti i druge kompanije, poput „Spejs eksa“, će se takođe uključiti u trku.

Izvršni direktor „Spejs eksa“ Ilon Mask rekao je da je bio potpuno preplavljen emocijama kada je video raketu svoje kompanije kako nosi astronaute u Zemljinu orbitu.

Novi program takođe će prekinuti zavisnost Nase od Rusije da prebacuje astronaute na MSS.

Na to je posebno ponosan bio američki predsednik Donald Tramp, koji je bio na Floridi i pratio poletanje.

„Prošli lideri su ostavljali SAD na milost drugih nacija da šalju naše astronaute u orbitu. Ne više. Danas smo ponovo sa ponosom lansirali američke astronaute na američkim raketama, koje su najbolje na svetu, baš odavde – sa američkom tla“, rekao je Tramp.

Misija „Endevor“

Dok lete prema MSS, Harli i Benken će isprobati kontrole kapsule „kru dregon“ koja je u stanju da sama pronađe put i spoji se sa stanicom, ali astronauti moraju da se upoznaju sa svim komandama da bi se pripremili za bilo kakve neplanirane okolnosti.

Jedan od prvih zadataka bio im je da, prema tradiciji ranijih američkih svemirskih programa, daju ime novoj letelici, koju su odlučili da nazovu „Endevor“, po brodu kapetana Džejmsa Kuka kojim je u 18. veku istražio obalu Australije.

Još se ne zna koliko će tačno Harli i Benken ostati na MSS, ali se pretpostavlja negde između jednog i četiri meseca.

Ukoliko se sve odigra kako treba i oni sletanje u Atlantski okean prođe glatko kao i jučerašnje poletanje, Nasa i „Spejs eks“ će u potpunosti započeti svoju poslovnu saradnju.

Kompanija ima ugovor od 2,6 milijardi dolara sa Nasom za šest lansiranja posada, od kojih bi prvo trebalo da se desi krajem avgusta, kada će četiri astronauta poleteti za MSS.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се