Može li softver da zameni novinare – "Majkrosoft" ima odgovor

"Majkrosoft" prekida saradnju sa desetinama zaposlenih koji rade na vestima, koje se objavljuju na portalu MSN. Američki tehnološki gigant planira da upotrebi veštačku inteligenciju kako bi ih zamenio, potvrdilo je u petak nekoliko ljudi upoznatih sa situacijom, prenosi "Sijetl tajms".

Oko 50 zaposlenih na MSN-u, koji sa "Majkrosoftom" imaju ugovore preko agencija za zapošljavanje, obavešteno je u sredu da njihove usluge više neće biti potrebne posle 30. juna.

"Kao i sve druge kompanije, mi redovno procenjujemo naše poslovanje. Ovo može rezultirati povećanim ulaganjima na nekim mestima i, s vremena na vreme, preusmeravanjem na druga. Te odluke nisu rezultat trenutne pandemije", rekao je portparol "Majkrosofta".

Kompanija će zadržati zaposlene sa punim radnim vremenom, koje zapošljava sam "Majkrosoft".

Neki zaposleni, koji su želeli da ostanu anonimni, rekli su da će MSN koristiti veštačku inteligenciju da obave posao koji su do sada oni radili.

Taj posao uključuje upotrebu algoritama za prepoznavanje trendova u vestima desetina medijskih partnera, kao i za prepravljanje naslova ili dodavanje boljih pratećih fotografija ili prezentacija.

Posao je već polu-automatizovan nekoliko meseci, naveo je jedan od bivših zaposlenih i dodao da se sada na automatizaciju kreće "u punoj brzini".

"Demorališuće je kad pomislite da mašine mogu da nas zamene, ali eto, to se dešava" kaže zaposleni.

Kako je moguće da mašine zamene ljude

MSN je pretrpeo brojne promene od svog pokretanja kao "Majkrosoft netvorka" 1995. godine.

Nekada veb portal i podrazumevana internet stranica za milione ličnih računara, MSN je ponudio originalan sadržaj i linkove ka vestima, informacijama o vremenu i sportu.

Međutim, 2013. godine počeo je da smanjuje broj zaposlenih i da se oslanja na partnerstva sa drugim sajtovima koji objavljuju vesti, bez svog originalnog sadržaja.

Prenošenje tuđih priča, umesto stvaranja svojih, omogućilo je MSN-u da sve više koristi automatizovani sistem za uređivanje.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво