Izum iz Vuhana - mlazni motor koji koristi fiziku plazme

Naučnici sa univerziteta u kineskom gradu Vuhanu, poslednjih meseci isključivo pominjanom u kontekstu epidemije koronavirusa, svetu su predstavili svoj revolucionarni izum. U časopisu Američkog instituta za fiziku objavili su članak o svom funkcionalnom mlaznom motoru sa pogonom na električnu energiju.

Vođa projekta, profesor Jau Tang kaže da je njegov tim za rad na novom tipu pogona bio motivisan smanjenjem zavisnosti sveta od fosilnih goriva, i rešavanjem globalnih klimatskih promena.

Njihov mlazni motor ne troši nikakvu drugu energiju osim električne, a za ostvarivanje reaktivnog pogona koristi se fizika plazme, četvrtog agregatnog stanja materije. Plazma je stanje potpuno jonizirane materije koja može da se stvori, u ovom slučaju, sabijanjem vazduha i izlaganjem istoga mikrotalasnom zračenju kako bi on bio jonizovan.

"Pretvaranjem vazduha u plazmu stvara se veliki pritisak, a njegovim usmeravanjem dobija se reaktivni pogon. Ovaj motor ne koristi plazmu dobijenu iz ksenona već iz običnog vazduha, i pritom generiše veću snagu", istakao je profesor konstruktor Jaz Tang.

Naučnici su do sada izradili mali prototip. Njihov "mlazni motor" podigao je jedan kilogram tešku čeličnu kuglu samo zahvaljujući stvaranju pritiska plazme u cevi prečnika 24 milimetra.

"Generisana snaga, kada bi se isti efekt uvećao na veličinu aviona, uporediva je sa snagom mlaznih motora komercijalnih aviona i već radimo na unapređenju dizajna i efikasnosti kao i povećanju prototipa",rekao je laborant konstruktor Li Či Min.

Ovakvo rešenje primenljivo u avijaciji i u budućnosti moglo bi da postane alternativa mlaznim motorima na fosilna goriva, kao i da doprinese eventualnom razvoju potpuno električnih mlaznih aviona.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво