Razvoj podkasta u Srbiji: nova mobilna aplikacija i predavanje Erika Nuzuma

Podkasti su nova audio-forma koja postaje sve popularnija u Srbiji. Zahvaljujući Podcast.rs platformi, domaći podkasti će uskoro biti dostupni i preko mobilnih aplikacija, i to od 28. maja kada se održava onlajn konferencija o razvoju podkasta u Srbiji.

Развој подкаста у Србији: нова мобилна апликација и предавање Ерика Нузума Развој подкаста у Србији: нова мобилна апликација и предавање Ерика Нузума

Ovim povodom Erik Nuzum, ekspert koji je pomogao globalni proboj podkasta kao što su Invisibilia i TED Radio Hour, održaće ekskluzivnu onlajn radionicu i savetovanje za odabrane učesnike.

Podkast je nova medijska forma koja obuhvata decentralizovani audio-sadržaj koji je široko dostupan preko interneta. Kao takav postao je jedno od najbrže rastućih tržišta i neizbežan format velikih medijskih kuća, ali i izvor informacija i zabave za čak 70 odsto stanovništva u mnogim zemljama. 

Udruženje „Podkast podrška“ osnovano je 2019. godine kako bi pomoglo razvoj podkast zajednice i promociju ovog formata u Srbiji i regionu. Sa ovim ciljem pokrenuli su veb-portal www.podcast.rs, koji trenutno okuplja više od 60 domaćih i regionalnih podkasta, brojnu publiku, kreatore i ljubitelje ove forme sadržaja.

Podcast.rs inicijativa pruža podršku podkasterima i svima koji žele da se oprobaju u ovoj oblasti, kako kroz direktnu koprodukciju tako i kroz edukaciju i savetovanje.

Na onlajn konferenciji koju udruženje „Podkast podrška“ organizuje 28. maja sa početkom u 12.30, biće predstavljene mobilne aplikacije za iOS i Android platforme koje će domaćoj publici omogućiti jednostavno slušanje podkasta, brojne nove funcionalnosti i specijalno kreiran edukativni sadržaj.

Ovom prilikom govoriće Evan Trac – USAID-ov Projekat jačanja okruženja za održivost medija, Vladimir Radinović (Podcast.rs), Goran Vojteški (Podcast.rs), Galeb Nikačević Hasci-Jare (podkast Agelast), Selena Kosorić (Danas podkast), Goran Krgović (Sounder.fm), Erik Nuzum (Magnificient Noise).

Specijalni gost konferencije Erik Nuzum je ekspert koji radi na kreiranju globalno poznatih podkasta i digitalnih proizvoda za medije i klijente kao što su: Njujork tajms, TED i Esther Perel Global Media.

Tokom svoje dugogodišnje karijere, bio je na poziciji višeg potpredsednika „Amazonove“ kompanije "Audible" i medijske organizacije NPR, a trenutno radi sa individualnim klijentima u okviru svoje kompanije "Magnificient Noise".

Zaslužan je za to što je NPR postao svetski lider u produkciji i distribuciji podkasta i savetovao neke od najpoznatijih podkastera i kompanija o tome kako da razviju koncept i pokrenu podkaste koji su postali održivi i globalno poznati. Autor je knjige Make Noise: A Creator's Guide to Podcasting and Great Audio Storytelling.

Nakon prvog dela Nuzumovog masterklasa 28. maja, publika će imati prilike da uživo čuje Di-džej Memeta.

Podcast.rs platforma i aplikacije razvijene su okviru USAID-ovog Projekta jačanja okruženja za održivost medija (USAID Strenghtening Media Systems Project), koji sprovodi IREX.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи