Smrtna kazna izrečena preko „Zuma“

„Zum“ je tokom pandemije koronavirusa postao nezamenjivo digitalno oruđe za različite namene, od običnih ćaskanja do obavljanja poslovnih sastanaka. U Singapuru je preko popularne čet aplikacije izrečena i smrtna kazna.

Singapurski vrhovni sud osudio je na smrt čoveka preko video-četa na Zumu, prenosi Gardijan. Grupe za zaštitu ljudskih prava protestvovale su ne samo zato što Singapur praktikuje smrtnu kaznu za slučajeve trgovine drogom, već i zbog načina na koji je proglašavanje sprovedeno i optuženi nije bio ni lično prisutan kada mu je kazna izrečena.

Punitan Genasan, 37-godišnji malezijski državljanin, osuđen je na smrt vešanjem zato što je, navodno, bio posrednik u upoznavanju dva druga trgovca drogom 2011. godine. Genasan je izručen Singapuru 2016. godine po optužbama da je učestvovao u trgovini drogom i pomogao da se ugovori prodaja oko 30 grama heroina.

Genasan se izjasnio nevinim na optužbe.

Singapur, grad-država od pet miliona ljudi, ima nultu toleranciju za trgovce drogom i jedna je od retkih bogatih država u kojima sudski sistem i dalje izriče smrtne kazne.

Singapur je prošle godine izvršio četiri, a 2018. 13 smrtnih kazni, navodi Amnesti internešenal.

Iako je presuda izrečena putem aplikacije Zum, još nije poznato da li izricanje smrtne kazne krši pravila korišćenja aplikacije.

Osim toga, grupe za zaštitu ljudskih prava ističu da je takva praksa posebno nehumana.

„Smrtna kazna je inherentno okrutna, a korišćenje tehnologije poput Zuma u izricanju presude je čini još nehumanijom. Šokantno je da tužioci i sud ne vide da čovek kojem preti smrtna kazna nema barem pravo da bude lično prisutan da se suoči sa tužiocima", istakao je za portal Gizmodo Fil Robertson, zamenik direktora Hjuman rajts voča za Aziju.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 20. maj 2020, 20:19) - Milan [neregistrovani]

Gde ide ovaj svet?

Mene interesuju neke stvari. Sta se desilo sa prodavcem droge? Njega su najverovatnije obesili nekoliko puta ili ?
A ovi sto stite ljudska prava tek mi nisu jasni. Zasto ne stite one kojima se prodaje droga nego prodavce i "posrednike".
Pravi narko diler ne nosi i ne prodaje drogu. Oni sve organizuju, a drugi rade. To se u moderno vreme zove posrednik.