Moćni ledolomac „Lider“ budućnost ruske civilne flote

U Rusiji je počeo da se gradi najmoćniji nuklearni ledolomac. Kada bude završen, obezbediće plovidbu Severnim morskim putem tokom cele godine. Ugovor je već potpisan.

Ledolomac „Lider“ je budućnost ruske civilne flote. Zahvaljujući motorima na nuklearni pogon, snage 160.000 konjskih snaga, ruski gigant će dostizati neverovatnu brzinu od 24 čvora (oko 44 kilometra na čas), probijajući led debljine dva metra. Važno je naglasiti da apsolutni svetski rekord iznosi 12 čvorova.

„'Lider' će biti najmoćniji ledolomac na svetu, a njegove razmere svedoče u prilog tome – dužina će iznositi 200 metara, širina skoro 50 i visina gotovo 19 metara“, kaže Sergej Celojko iz brodogradilišta „Zvezda“.

Glavna prednost broda je mogućnost da lomi led debljine više od četiri metra, što će omogućiti plovidbu Severnim morskim putem tokom cele godine. Projekat će se realizovati u Primorskom kraju na brodogradilištu „Zvezda“.

„Severni morski put znatno kraći od uobičajenih maršruta iz Azije u Evropu i nazad do Sueckog kanala. Najveće svetske transportne kompanije već su spremne da plate za tu brzinu i pogodnost, posebno u glavnim zemljama-potrošačima ruskog tečnog prirodnog gasa – Južnoj Koreji, Japanu, Kini“, napominje Celojko.

Brodogradilište „Zvezda“ planira da izgradi tri najnovija nuklearna ledolomca projekta „Lider“. Sa ova tri ledlomca biće obezbeđena prohodnost Severnog mora tokom cele goidne, a ne samo van sezone.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије