Tri prototipa alternativnog respiratora stižu iz Kragujevca

Najtraženiji proizvod u celom svetu ovih dana su respiratori. Kako je do njih gotovo nemoguće doći, naučnici traže alternativno rešenje za pomoć pacijentima obolelim od Kovida-19. Tim stručnjaka Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu i Instituta za materijale i zavarivanje „Majnd grupe“ u Srbiji, napravili su tri prototipa novih respiratora.

Uređaj koji može da spase život – alternativni respirator snabdeva pacijente kiseonikom i na osnovu unetih parametara, mehanički ambulantni balon radi samostalno. Ideja je bila da se u kratkom roku  osmisle jednostavni, prenosivi uređaji koji mogu da pruže pomoć velikom broju bolesnika.

„Napravili smo tri prototip verzije automatizovanog manuelnog upumpavanja i ispumpavanja vazduha u telo bolesnika koje mogu da zamene medicinsko osoblje“, kaže Dragan Stanojević iz „Majnd grupe“ u Kragujevcu.

Na taj način rasteretili bi se bolnički respiratori neophodni za negu pacijenata sa težom kliničkom slikom. U slučaju da ih ne bude bilo dovoljno, alternativni uređaj je rešenje za bolesnike sa blažim simptomima.

„Moguće su sve modifikacije na njemu, prilagođavanje u zavisnosti od potreba stvarnih i pacijenata i njihove kliničke slike. Druga velika prednost jeste brzina izrade. Dakle, uređaj se može raditi i na si-en-si mašini i na 3-D štampaču“, ističe Andreja Radovanović iz „Majnd grupe“.

Prave se od medicinskog čelika, pleksiglasa i plastike i imaju osnovne funkcije, kao konvencionalni respiratori. Tim kragujevačkih naučnika radi na njihovom usavršavanju, kako bi ih što više približili zahtevanim standardima.

„To znači da parametre koji mogu da se preuzmu od pacijenta i od procesa koji se dešava, povratnim putem vratimo u kontrolu ovakvog uređaja, čime on postaje pametniji i mnogo bolji za upotrebu na pacijentima“, kaže prof. dr Nenad Grujović sa Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu.

Novi respiratori napravljeni u Kragujevcu, uz konsultaciju sa lekarima, odmah mogu da se stave u funkciju. Naučnici kažu, da bi sa većim brojem 3-D štampača svakodnevno mogli da urade seriju jeftinih, a efikasnih uređaja, neophodnih našem zdravstvu.

broj komentara 9 pošalji komentar
(utorak, 07. apr 2020, 12:12) - anonymous [neregistrovani]

Pametnjakovići

Uuuu bre kolko na forumu pametnjakovića. Pa ne blebećite dzabe ovde pametnjakovići. Pokažite se na delu.

(utorak, 07. apr 2020, 09:50) - anonymous [neregistrovani]

Ei Niš

Valjalo bi pitati za pomoć Elektronsku Industriju Niš oni su prozvodili te respiratore i ostalu medicinsku opremu. Koliko se sećam nije problem bio upumpavati vazduh već da se ne ošteti plućno stablo.

(utorak, 07. apr 2020, 07:23) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Svaka cast prof. Grujovicu. Covek koji uvek nadje resenje! Bravo!

(utorak, 07. apr 2020, 05:30) - anonymous [neregistrovani]

Cipovi

Arduino je mislim zabranio da se njegovi cipovi koriste u uredjajima od kojih zavisi zivot. To jest u slucaju kvara oni nece snositi posledice. Predlog moj je da se napravi rezervni sistem koji ce da prwpozna kvar i da oglasi alarm a da u isto vreme nastavi da radi taj rezervni..

(utorak, 07. apr 2020, 05:27) - anonymous [neregistrovani]

Cekajte malo

Sa time samo upumpavate vazduh u organizam? Treba vam nesto da popravi donji pik pri disanju...

(ponedeljak, 06. apr 2020, 23:27) - anonymous [neregistrovani]

Pomoci

Sada je trenutak da se pomogne istrazivacima
Ovo je odlicno resenje za blaze klinicke slike.
Ne cekajmo, pomozimo ! Zbog svih nsas

(ponedeljak, 06. apr 2020, 20:44) - Natasa Beograd [neregistrovani]

Podrska

Ovo je sjajno resenje . Uostalom, sve he napisano.
Valjalo bi pomoci istrazivacima !!!!
Nadam se da ce nadlezni videti ovo .

(ponedeljak, 06. apr 2020, 18:24) - anonymous [neregistrovani]

Lepo

Ima Jos uvek pametnih ljudi u Srbiji I treba ih podrzati.Drzava da I'm pomogne oko boljeg prostora I da pomogne oko uredjaja da uvecaju proizvodnju.Nece biti Samo korone Kao sto vidimo u proseku od 8-10 godina imamo stalne virusne udare a u slucaju opsteg rata Koji jako zlo smesi mozemo spasiti naciju a I pomoci drugima Kojima CE biti potrebne.Bice Jos virusa pa ulozimo u nesto pametno

(ponedeljak, 06. apr 2020, 17:29) - Zoran Beograd [neregistrovani]

Sjajno

Čestitke naucnicima. Ovo bi moglo dosta da nam olaksa trenutnu situaciju.
Nadam se, da ce se naci način da dobiju vise 3d štampača.