Da ne prsne internet – svi mogu da pomognu

Prema izveštaju Otvorene platforme za saradnju operatera i kontent provajdera, u Srbiji je upotreba interneta porasla za 10 do 15 odsto. Nameće se pitanje, koje muči ceo svet, može li naša internet infrastruktura da izdrži ovo povećanje protoka podataka?

Svako od nas se ovih dana suočio sa problemima rada pojedinih platformi za video pozive i razmenu sadržaja, kao i sa određenim Guglovim servisima koji su imali određene probleme u funkcionisanju. Već je poznato, kako ističe gost Jutarnjeg programa, Andrej Petrovski iz „Šer“ fondacije,  da su „Netfliks“, „Amazon“ i „Jutjub“ objavili da će smanjiti kvalitet striminga na celoj teritoriji Evrope.

Zbog opterećenja, mnogi od sajtova pucaju, što se, na primer, juče dogodilo sa sajtom Narodnog pozorišta u vrme kada je najavljeno onlajn prikazivanje predstave. Petrovski naglašava da je uzrok tome ograničenje resursa kojima trenutno raspolažem. 

„Mi internet malo uzimamo zdravo za gotovo, jer smo na njega navikli i koristimo ga možda malo neracionalno. Upavo je zbog toga naša ideja bila da pošaljemo poruku građanima da racionalizuju sada korišćenje interneta zato što je on svima praktično i sredstvo za rad i izor razonode, odnosno informisanja i zabave. To je za nas takođe i vrednosno pitanje, koje se ne postavlja samo u ovim okolnostima nego generalno. Kako mi koristimo internet tako i internet utiče na ostatak ekosistema“, napominje Petrovski.

Ako svi povedemo računa, možda sprečimo gušenje internet provajdera, mobilnih operatera, otkazivanje aplikacija i servisa, ili čak potpuni prekid veze. Na koje sve načine možemo ovo da sprečimo, „Šer“ fondacija je izdala i kratko uputstvo. 

„Jedna od najboljih pouka koju možemo da izvučemo iz ove situacije je zapravo ta da stvari koje su nama nepotrebne kada je internet u pitanju racionalizujemo, odnosno, prosto ne radimo. A svakako, ekonomičnost u korišćenju interneta jeste dobra praksa i u smislu zaštite životne sredine, jer svako to korišćenje, što se više podataka prenosi putem mreže, to se više resursa koristi“, zaključuje na kraju uključenja u Jutarnji program Andreja Petrovski.

Da ne prsne internet

1. Manje strimuj - muziku, filmove i serije
Iskopaj stare empe tri, CD, DVD i ploče

2. Isključi autoplej na striming servisima i Automatsko preuzimanje medija na aplikacijama za čet i društvenim mrežama
Pusti stari dobri FM radio, ako ti treba zvuk iz ofa.

3. Ukljči data sejvere na pretraživačima, aplikacijama i operativnom sistemu

4. Pređi na audio pozive, isključi video
(osim ako si na prvom dejtu)

5. Bindžuj audio podkaste
Zvuk bez slike obogaćuje maštu

6. Skidaj noću ili isključi rutere i mobilne podatke dok spavaš
Da odmoriš 2,4 GHz wifi opseg i 4G bazne stanice

7. Igraj singlplejer i lokalne multiplejer igrice
Stori modovi, split-skrin i hotsit umesto MMOs

8. Odmori se od beskrajnog skrolovanja
Tvoja glava i palčevi će ti biti zahvalni.

 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво