Da ne prsne internet – svi mogu da pomognu

Prema izveštaju Otvorene platforme za saradnju operatera i kontent provajdera, u Srbiji je upotreba interneta porasla za 10 do 15 odsto. Nameće se pitanje, koje muči ceo svet, može li naša internet infrastruktura da izdrži ovo povećanje protoka podataka?

Svako od nas se ovih dana suočio sa problemima rada pojedinih platformi za video pozive i razmenu sadržaja, kao i sa određenim Guglovim servisima koji su imali određene probleme u funkcionisanju. Već je poznato, kako ističe gost Jutarnjeg programa, Andrej Petrovski iz „Šer“ fondacije,  da su „Netfliks“, „Amazon“ i „Jutjub“ objavili da će smanjiti kvalitet striminga na celoj teritoriji Evrope.

Zbog opterećenja, mnogi od sajtova pucaju, što se, na primer, juče dogodilo sa sajtom Narodnog pozorišta u vrme kada je najavljeno onlajn prikazivanje predstave. Petrovski naglašava da je uzrok tome ograničenje resursa kojima trenutno raspolažem. 

„Mi internet malo uzimamo zdravo za gotovo, jer smo na njega navikli i koristimo ga možda malo neracionalno. Upavo je zbog toga naša ideja bila da pošaljemo poruku građanima da racionalizuju sada korišćenje interneta zato što je on svima praktično i sredstvo za rad i izor razonode, odnosno informisanja i zabave. To je za nas takođe i vrednosno pitanje, koje se ne postavlja samo u ovim okolnostima nego generalno. Kako mi koristimo internet tako i internet utiče na ostatak ekosistema“, napominje Petrovski.

Ako svi povedemo računa, možda sprečimo gušenje internet provajdera, mobilnih operatera, otkazivanje aplikacija i servisa, ili čak potpuni prekid veze. Na koje sve načine možemo ovo da sprečimo, „Šer“ fondacija je izdala i kratko uputstvo. 

„Jedna od najboljih pouka koju možemo da izvučemo iz ove situacije je zapravo ta da stvari koje su nama nepotrebne kada je internet u pitanju racionalizujemo, odnosno, prosto ne radimo. A svakako, ekonomičnost u korišćenju interneta jeste dobra praksa i u smislu zaštite životne sredine, jer svako to korišćenje, što se više podataka prenosi putem mreže, to se više resursa koristi“, zaključuje na kraju uključenja u Jutarnji program Andreja Petrovski.

Da ne prsne internet

1. Manje strimuj - muziku, filmove i serije
Iskopaj stare empe tri, CD, DVD i ploče

2. Isključi autoplej na striming servisima i Automatsko preuzimanje medija na aplikacijama za čet i društvenim mrežama
Pusti stari dobri FM radio, ako ti treba zvuk iz ofa.

3. Ukljči data sejvere na pretraživačima, aplikacijama i operativnom sistemu

4. Pređi na audio pozive, isključi video
(osim ako si na prvom dejtu)

5. Bindžuj audio podkaste
Zvuk bez slike obogaćuje maštu

6. Skidaj noću ili isključi rutere i mobilne podatke dok spavaš
Da odmoriš 2,4 GHz wifi opseg i 4G bazne stanice

7. Igraj singlplejer i lokalne multiplejer igrice
Stori modovi, split-skrin i hotsit umesto MMOs

8. Odmori se od beskrajnog skrolovanja
Tvoja glava i palčevi će ti biti zahvalni.

 

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 25. mar 2020, 21:39) - anonymous [neregistrovani]

Hahaha

Porasla upotreba za 10-15% i infrastruktura je na ispitu? Onda se postavlja pitanje kakva je to infrastruktura. Sajt narodnog pozorista nije pukao zbog naše infrastrukture zato sto je verovatnoća da je server u Srbiji mala , a takva odluka, sa ovakvom infrastrukturom, svakako nelogična, već je verovatno negde u Nemackoj ili u Americi. Strimujte, zovite, radite sve sto možete da opteretite mrežu pa će se onda pruzaoci usluga setiti da deo novca koje im svi dajemo ulazu nazad u jacanje svoje infrastrukture.

(sreda, 25. mar 2020, 20:16) - anonymous [neregistrovani]

Re: Ako ti imunitet više ne treba onda ok.

A koji G se koristio u Srednjem Veku kada su kuga i kolera potamanile milione i milione???
Koji G se koristio u vreme Rimskog Carstva i mnogo pre toga kada su lepra i druge nepoznate pošasti dovodile do toga da su celi gradovi spaljivani zajedno sa ljudima u njima, nasipani živim krečom ili jednostavno napustani, a stanovnici bežali glavom bez obzira???

(sreda, 25. mar 2020, 19:32) - Ivan [neregistrovani]

Ako ti imunitet više ne treba onda ok.

Možda se u 5G mreži i krije deo uzroka problema. Izlaganje tolikom broju predajnih stanica koje su u testnom režimu radile i do 300Ghz moglo je jako naškoditi ljudskom imunom sistemu. Taman toliko da virus sa neke životinje siđe na čoveka, a onda se i lakše raširi, usput mutirajući kako mu volja. 5G je ubica imuniteta!

(sreda, 25. mar 2020, 16:38) - anonymous [neregistrovani]

Internet

Mi sa 9miliona stanovnika od toga trecina ne koristi internet nemozemo odrzati stabilan protok a zemlje sa milijardu stanovnika nema taj problem.Sta je problem?

(sreda, 25. mar 2020, 14:30) - Tutumrak [neregistrovani]

5G

Zato je 5G mreza dobrodosla!!!

(sreda, 25. mar 2020, 13:51) - anonymous [neregistrovani]

Zzzz

Gluposti.

Onlajn igrice su optimizovane za sto manji prenos podataka zbog brzine odziva, citanje jedne stranice sajta RTS-a trosi vise podataka nego 2 sata igranja bilo koje igre na internetu.

A to da ce sad neko da predje na ploce itd.. mislite da svi imamo ploce i uredjaje za iste.. pre svega zasto bi? Internet radi sasvim normalno.

(sreda, 25. mar 2020, 13:46) - Stefan [neregistrovani]

Horor Film

Koliko je malo trebalu svemu da krene da puca po savovima. 4 nedelje krize i sve ode u 5 vekova nazad. Koliko god da sam bio za liberalni kapitalizam ovo je bila dobra samarcina koja je pokazala da u liberalnom kapitalizmu nema mesta za ozbiljne drzavne institucije i sisteme. Zbog brzeg protoka novca Evropa je ubila institucije i dala u privatne ruke sve drzavne fabrike. O bolnicama da ne pricamo. Ovo je pokazalo da prakticno Italija i Britanija nemaju zdravstvo. Da niko nema ozbiljne fabrike i ozbiljne vojne, policijske itd sisteme.

Jos jednom ova bolest ubija tek 1-2% populacije i ozbiljne oboljeva jos 4% a zemlje su u potpunosti blokirane. Evropo moja ovo je pokazalo da osim nemacke ni jedna jedina zemlja vise nema institucije i sistem.

Bravo!