„Kasperski“ preporučio oprez u radu na daljinu zbog koronavirusa

Radi usporavanja širenja koronavirusa kompanije podstiču zaposlene da rade od kuće pa je neophodno da preispitaju bezbednost daljinskog pristupa korporativnim sistemima, savet je koji je uputila kompanija „Kasperski“.

Kada se uređaji iznesu van mrežne infrastrukture kompanije i povežu na nove mreže i vaj-faj kako bi se radilo na daljinu, rizici se šire i povećavaju, upozorio je „Kasperski“.

Ova kompanija prepuručila je da se rizici smanje upotrebom VPN-a pri povezivanju na korporativne mreže firmi, kao i da svi korporativni uređaji uključujući mobilne telefone i laptopove budu zaštićeni bezbednosnim softverom. 

Kompanija „Kasperski“ savetuje da se uvek implementiraju najnovija ažuriranja operativnih sistema i aplikacija, ograniči pravo pristupa ljudima koji se povezuju na korporativnu mrežu kao i da se osoblje obavesti o opasnosti reagovanja na neželjene poruke. 

Zlonamerne datoteke u dokumentima o bolestima 

„Preduzeća bi trebalo jasno da komuniciraju sa zaposlenima kako bi bili sigurni da su oni svesni svih rizika, a osim toga treba da učine sve što mogu kako bi obezbedili bezbedan daljinski pristup onima koji su se samostalno izolovali ili rade od kuće“, rekao je glavni bezbednosni istraživač u kompaniji „Kasperski“ Dejvid Em.

Oprez je posebno važan zbog pokušaja sajber kriminalaca da iskoriste situaciju oko koronavirusa tako što svoje zlonamerne datoteke skrivaju u dokumentima koje se odnose na bolest. 

„Zbog ovog oportunističkog pristupa kriminalaca i promena radnih navika, bilo bi mudro da kompanije u ovom trenutku budu izuzetno oprezne“, rekao je Em.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 04. mar 2020, 20:44) - anonymousP [neregistrovani]

Sudeci po naslov...

... Izgleda ni kompjuteri nisu sigurni kada je korona u pitanju...