Počinje uvođenje 5G mreže u Srbiji

Telekomunikacioni sektor u Srbiji jedan je od najprofitabilnijih i najuspešnijih sa stalnim godišnjim ulaganjima od više stotina miliona evra. Direktor Ratela, Vladica Tintor, navodi da je kvalitet usluga ove godine drastično poboljšan, a da se naredne godine očekuje početak realizacije 5G mreže.

„Rezultati su vrlo obećavajući. Prihodi u sektoru telekomunikacija su 1,7 milijardi evra. To su ogromni iznosi, koji dostižu od tri i po do četiri odsto BDP-a. Zbog toga je to jedan vrlo bitan sektor za Srbiju“, rekao je Vladica Tintor gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Prema njegovim rečima, što se 2019. godine tiče, najvažnije je istaći konstantno investiranje u telekomunikacioni sektor. Primera radi, 2018. investicije su iznosila više od 350 miliona evra, što je bilo povećanje od 20 odsto u odnosu na 2017. Sličan trend je i ove godine.

Tintor navodi da se baš zbog tih investicija ovaj sektor stalno unapređuje, pa su tu i nove usluge, poput VOLTE (Voice over Long-Term Evolution) – uobičajeni razgovor telefonom sa mnogo kraćom uspostavom i boljim kvalitetom veze – a uvedena je i usluga e-sim, koja podrazumeva da ne postoji više fizička sim kartica, već da sve ide elektronski.

Razvoj novih tehnologija doveo je i do neminovnog „odumiranja“ fiksne telefonije, koja iz godinu u godinu beleži sve manje korisnika.

„Pogrešno bi bilo, međutim, zaključiti da ono što je uloženo u fiksnu telefoniju propada. Naprotiv, ta infrastruktura se danas koristi za internet, prenos multimedijalnog sadržaja“, ističe direktor Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge.

Sa druge strane, kvalitet usluga mobilnih operatera je drastično poboljšan prošle godine.

„Jako je zanimljivo da kada se uporede rezultati sa proteklom godinom, u kojoj je kvalitet usluga tri mobilna operatera zabeležio između 59 i 63 od 100 indeksnih bodova, ove godine su ti rezultati mnogo bolji – između 70 i 85 poena, što pokazuje da je kvalitet mobilne telefonija na visokom nivou“, navodi Tintor.

5G mreža važna za građane, presudna za privredu 

Direktor Ratela kaže da naredne godine očekuje nastavljanje investicija i dalje unapređivanje usluga, a među njima će svakako biti i 5G mreža.

„To je dalje unapređivanje mreže, a mi kao krajnji korisnici ćemo sa 5G mrežom imati brži internet. Međutim, 5G mreža nije nastala samo zbog toga, već i zbog podrške privredi, koja će imati velike koristi od nje. Pre svega tu govorimo o sektoru auto-industrije, poljoprivrede, projekata poput bezbednih i pametnih gradova“, objašnjava Tintor.

Za tako nešto je potrebna adekvatna infrastruktura na kojoj se radi.

„Potrebna je optička infrastruktura koja će povezivati bazne stanice, a što se tiče frekvencija mi zajedno sa drugim državnim organima pripremamo tender za 5G tehnologiju tako da će sve biti spremno“, istakao je Tintor.

broj komentara 40 pošalji komentar
(petak, 15. maj 2020, 09:06) - Zdrav razum [neregistrovani]

Prodali bi i babu za šaku para

U zemlji Srbiji, gde polovina stanovništva još uvek kuva na "Smederevac", i gde zivimo u krajnjoj bedi VI prodajete narodu priču o bržem internetu i primeni 5G mreže u poljoprivredi?!?! Pa ko je ovde lud da Vam više veruje. Što lepo ne kažete narodu da je 5G potrebna Kinezima za brže prodiranje u Evropu!

(četvrtak, 02. apr 2020, 11:55) - anonymous [neregistrovani]

Ne trebaju mi nikakvi i niciji dokazi da je stetno

Osecam to na sopstvenoj kozi. I ne samo kozi, vec i svim unutrasnjim organima narocito zlezdama. Nije bitan samo predajnik nego i prijemnik, koji je u neposrednoj blizini. To je bezicna mreza. Svaka bezicna elektricna stvar je stetna, a telo je izlozeno zbiru zracenja svih tih stvari, u svem tom vremenu izlozenosti. Zivim u jednoj od najrazvijenijih zemalja, i borbu za 5G predvode placeni lobisti i snobovi koji bi da igraju igrice i skidaju sadrzaj sa interneta u svakoj zabiti na svojim imanjima i vikendicama. Ako niste u stanju da pokrijete potrebe optickim mrezama ne prihvatajte mobilne ni 4G, a kamoli 5G! Bilo koja kablovska mreza je bolja (zdravija) od svake bezicne!

(četvrtak, 02. apr 2020, 11:47) - anonymous [neregistrovani]

.

Citam neverovatne komentare. Kao da je potrebno da te neko pita da li zelis tehnoloski napredak? Nemoj koristiti 5g mrezu ako neces. Nemoj da vozis auto, da koristis struju. Vrati se u srednji vek. Celu tu pricu o stetnosti 5g mreze pricaju oni koji je nemaju ili u toj prici kasne. Englezi i deo USA. Time je sve receno.
5g mreza je toliko revolucionarna da se moze porediti sa pronalaskom mikrocipa.

(četvrtak, 02. apr 2020, 09:48) - Risto [neregistrovani]

@Jel nas gradjane neko pita dal zelim 5g?

I ako bi pitali svi kao ti bi odgovorili sa "NE", jer nemate pojma o 5G mrezi,kakvi pokusni kunici,o cemu ti to?Nemci su ispitivali dejstvo 4G talasa na misevima,jedna grupa miseva bila je izlozena talasami,jedna nije.Grupa miseva sto je bila izlozena zracenju duze je zivela od grupe sto nije bila izlozena.Ako bi smo mi ljudi bili direktno izlozeni 5G talasima,bili u blizini antene,nase telo bi se zagrejalo za 0,002 stepena C,jel to stetno?

(četvrtak, 02. apr 2020, 08:38) - anonymous [neregistrovani]

@Jel nas gradjane neko pita dal zelim 5g?

Kada su pitali građane da li žele parne mašine, električne svetiljke, automobile, kućne aparate, telefone, mobilne telefone, kompjutere isl. odgovor je naravno bio većinsko NE. Ako bi pitali građane, koji u nešto nisu upućeni, za svaki korak u tehnološkom razvoju, sunce bi se i danas okretalo oko zemlje i mi bi živeli u pećinama. Niko nikoga ne tera da koristi 5g. Naprosto ga nemojte koristiti. Ako ste zadovoljni mobilnim telefonom 3g/4g tehnologija nastavite ga koristiti i niko vam neće ništa. Zašto bi vi nekom drugom građaninu branili da koristi 5g, ako to želi? Šta je vaš problem?

(četvrtak, 02. apr 2020, 07:01) - anonymous [neregistrovani]

život na selu

Živim na selu u Vojvodini i pokrivenost mrežom je ravna nuli. Jedva da možeš razgovor obaviti a da ne pukne veza. Voleo bih da imam fiksni broj ali opet ne bih imao koga ni da zovem jer je sve manje korisnika iste usluge. Nemamo ni 3G mrežu kako treba a o 4G da i ne pričam (daleki san) tako da nam 5G ništa ne znači. Ove investicije koje spominju su usmerene u gradove, kao i sve ostalo u životu, pa se posle priča o opstanku sela i mladih u njima. A kad dođe Korona svi beže iz grada svi bi da se sklone. Gradovi su laka meta za bilo koju katastrofu. Nego...5G je od važnosti za privredu pre svega, naročito za sektore koji koriste u većem delu robotiku - automatiku, a kasnije i za korisnike mobilnih mreža.
Volim život na selu, svoju kuću, svoje dvorište i baštu. Ne bih ih menjao ni za koje G mreže sveta!

(četvrtak, 02. apr 2020, 00:00) - anonymous [neregistrovani]

Jel nas gradjane neko pita dal zelim 5g?

Jel nas gradjane neko pita dal zelimo 5g? Koliko vidim da je potrebna saglasnost gradjana... a ne secam se da smo pitani. Nisam butovnik i volim nove tehnoligije ali ne da budemo pokusni kunici, bez znanja da smo kunici, nije u redu... zasto druge zemlje odbijaju 5g i njihovi gardjani se izjasnjavaju?
Nista mi nije jasno.

(sreda, 01. apr 2020, 18:09) - anonymous [neregistrovani]

Neznanje

Završio sam fakultet i bavim se oblašcu o kojoj se ovde diskutuje.Ocigledno je manje ili vece do potpunog neznanja iz ove oblasti. Nema prostora da objašnjavam ali vam kažem da ne postoji nikakva opasnost po zdravlje a korist je ogromna,najmanje je važna brzina interneta,vec korist koju ce,manje ili više,imati industrija,neka odmah a neka u skoroj buducnosti. Korist od toga imacemo svi,a to je najvažnije! I struja je nekada bila bauk a danas se bez nje ne može,i nije važno kako se ona proizvodi od uglja ili vode,tj.da li to neko zna ili ne zna!

(sreda, 01. apr 2020, 17:55) - Sale [neregistrovani]

@Pa čitaj malo

Mikrotalasi je isto što i radio talasi, isto što i obična svetlost, infracrveni zraci, ultraljubičasti zraci, pa čak i X-zraci (rentgen) i gamma zraci. Radi se o raznim delovima spektra frekvencija elektromagnetnih talasa, koje opisuju poznate Maksvelove jednačine. Ti zraci su opasni po živa bića, pre svega u zavisnosti od njihovih frekvencija (energija pojedinačnog nosioca energije - fotona - je proporcionalna frekvenciji) a u pojedinim situacijama i u zavisnosti od intenziteta i trajanja zračenja. Sunčeva svetlost ima niske frekvencije i nije opasna, ali ako joj se izlažemo dugo vremena efekat se akomulira. Dokazano opasni zraci su X-zraci i naravno smrtonosni gamma zraci koji imaju najviše frekvencije. X-zraci imaju znatno niže frekvencije od gamma zraka, ali su ipak jako opasni. Međutim X-zraci imaju oko milion do milijardu puta više frekvencije od na primer najviših frekvencija 5G zračenja, dok 5G zračenje ima maksimum 5-6 puta višu frekvenciju od 3G/4G zračenja koje svi već decenijama držimo u džepovima i dajemo deci da nose. Znači ni 5G zraci nisu opasni zbog svojih frekvencija, ali mogu biti opasni ako smo im izloženi u visokom intenzitetu dugo vremena. Na primer ako neko postavi šator ispod snažnog 5G predajnika i tu provede nekoliko godina. Ako je neko lud da se time bavi, onda je naravno i 5G opasno zračenje. Srećna okolnost je što elektromagnetsko polje opada sa kvadratom rastojanja. Dakle, ako je to zračenje snažno na 5 metara rastojanja od antene, već na 50 metara je 100 puta manje. Dakle sklonite se 45 metara dalje od antene i već je zračenje 100 puta manje. Na 500 metara rastojanja je 10000 (slovima deset hiljada) puta manje. Ko želi da bude sto posto siguran da mu 5G neće smetati skloni se nekoliko desetina metara i problem je rešen. Nema tu nikakve mistike i zavera i tajnih planova da nas pobiju i slično. Uzgred 5G mreža je dobila bivše vojne frekvencije u jednom broju zemalja. Dakle i pre 5G je to zračenje bilo prisutno samo ga je koristila vojska. Zaista je neozbiljno koliko ima praznovernih i neozbiljnih ljudi.

(sreda, 01. apr 2020, 15:39) - anonymous [neregistrovani]

Ana70

...i  5G i 50 G i 8k i sve... Oćoravi narod pored ekrana.Neko nema za hleba još malo da nas dokusure zračenjima..