Počinje uvođenje 5G mreže u Srbiji

Telekomunikacioni sektor u Srbiji jedan je od najprofitabilnijih i najuspešnijih sa stalnim godišnjim ulaganjima od više stotina miliona evra. Direktor Ratela, Vladica Tintor, navodi da je kvalitet usluga ove godine drastično poboljšan, a da se naredne godine očekuje početak realizacije 5G mreže.

„Rezultati su vrlo obećavajući. Prihodi u sektoru telekomunikacija su 1,7 milijardi evra. To su ogromni iznosi, koji dostižu od tri i po do četiri odsto BDP-a. Zbog toga je to jedan vrlo bitan sektor za Srbiju“, rekao je Vladica Tintor gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Prema njegovim rečima, što se 2019. godine tiče, najvažnije je istaći konstantno investiranje u telekomunikacioni sektor. Primera radi, 2018. investicije su iznosila više od 350 miliona evra, što je bilo povećanje od 20 odsto u odnosu na 2017. Sličan trend je i ove godine.

Tintor navodi da se baš zbog tih investicija ovaj sektor stalno unapređuje, pa su tu i nove usluge, poput VOLTE (Voice over Long-Term Evolution) – uobičajeni razgovor telefonom sa mnogo kraćom uspostavom i boljim kvalitetom veze – a uvedena je i usluga e-sim, koja podrazumeva da ne postoji više fizička sim kartica, već da sve ide elektronski.

Razvoj novih tehnologija doveo je i do neminovnog „odumiranja“ fiksne telefonije, koja iz godinu u godinu beleži sve manje korisnika.

„Pogrešno bi bilo, međutim, zaključiti da ono što je uloženo u fiksnu telefoniju propada. Naprotiv, ta infrastruktura se danas koristi za internet, prenos multimedijalnog sadržaja“, ističe direktor Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge.

Sa druge strane, kvalitet usluga mobilnih operatera je drastično poboljšan prošle godine.

„Jako je zanimljivo da kada se uporede rezultati sa proteklom godinom, u kojoj je kvalitet usluga tri mobilna operatera zabeležio između 59 i 63 od 100 indeksnih bodova, ove godine su ti rezultati mnogo bolji – između 70 i 85 poena, što pokazuje da je kvalitet mobilne telefonija na visokom nivou“, navodi Tintor.

5G mreža važna za građane, presudna za privredu 

Direktor Ratela kaže da naredne godine očekuje nastavljanje investicija i dalje unapređivanje usluga, a među njima će svakako biti i 5G mreža.

„To je dalje unapređivanje mreže, a mi kao krajnji korisnici ćemo sa 5G mrežom imati brži internet. Međutim, 5G mreža nije nastala samo zbog toga, već i zbog podrške privredi, koja će imati velike koristi od nje. Pre svega tu govorimo o sektoru auto-industrije, poljoprivrede, projekata poput bezbednih i pametnih gradova“, objašnjava Tintor.

Za tako nešto je potrebna adekvatna infrastruktura na kojoj se radi.

„Potrebna je optička infrastruktura koja će povezivati bazne stanice, a što se tiče frekvencija mi zajedno sa drugim državnim organima pripremamo tender za 5G tehnologiju tako da će sve biti spremno“, istakao je Tintor.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво