U Šangaju nagrađen uspeh naših đaka

Na Svetskom takmičenju u edukativnoj robotici u Šangaju, dva tima iz Srbije, kragujevački gimnazijalci i troje užičkih osnovaca, osvojili su drugu i treću nagradu. Mladim robotičarima iz Užica, pripala je i nagradu za izvanredan doprinos i orginalan nastup.

Još pomalo umorni ali prepuni utisaka sa takmičenja na kome su ostvarili uspeh u konkurenciji deset hiljada učesnika iz celog sveta.

„Za mene je ovo bilo nezaboravno iskustvo i još uvek ne mogu da verujem da smo dostigli takav uspeh na tolikom takmičenju, sa takvim brojem ekipa“, rekao je Andrej Stevanović, učenik šestog razreda Prve osnovne škole kralja Petra Drugog u Užicu.

„Bilo je 150 timova, ali mi smo pokušali da se izborimo s tim i da zaboravimo na to koliko je zapravo ta konkurencija i da se samo usredsredimo na nas i kako ćemo mi da izvršimo te naše zadatke“, rekao je Luka Majkić, učenik šestog razreda.

„Nije bilo lako postići rezultat. Oni se spremaju mnogo više od nas, dugo vremena već imaju prepreke, a mi smo za kvalifikacije koristili prepreke iz 2017. godine. U poređenju sa tim koliko smo mogli da se spremamo, postigli smo veliki rezultat“, istakla je Dragica Gavrilović, učenica osmog razreda.

Treća nagrada na takmičenju sa temom veštačke inteligencije i nagrada za izuzetan doprinos, deo su priznanja, ali i novih iskustava, učenika i nastavnika Prve osnovne škole kralja Petra Drugog koja obeležava 190 godina postojanja.

„Veliko iskustvo, prvo upoznati ljude sa drugih prostora, zemalja, zatim takmičiti se sa njima, videti gde se mi nalazimo. Mi smo imali robota koji je starije generacije, međutim deca su to uspela da nadomeste boljim programiranjem, tako da smo uspeli da dođemo do treće nagrade“, rekao je nastavnik Goran Bojović.

„Treća nagrada na svetskom prvenstvu iz robotike u Kini je nešto što je u ovom trenutku vrhunac naših uspeha, ali ovde je neophodno konstantno ulaganje", istakao je direktor škole Danijel Radević.

Uz novo iskustvo i, nadaju se, novu podršku kakvu su od Fondacije „Zajedno za mlade” dr Danice Grujičić i Grada, imali za ovo putovanje, tim „Andrijaša”, već razmišlja o pripremama za nova takmičenja na domaćem ali i svetskom nivou.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 18. dec 2019, 18:47) - anonymous [neregistrovani]

Robotika

Bravo za nase mlade genijalce. I po rezultatima iz ove oblasti se vidi gde nam je mesto u svetu!!