Obradite fotografije lakše nego ikada pre

Čini se da obrada fotografija nikad nije bila lakša, barem kada se govori o amaterskoj obradi u kućnim uslovima. Alatki za ovu namenu je mnogo, a njihovi autori se utrkuju ko će da izađe sa jednostavnijim upravljačkim interfejsom i većim brojem opcija.

Jedna od stvari koje se često koriste prilikom obrade fotografija je apliciranje naročitih stilova koji dolaze u obliku grafičkih filtera.

Foto-donat (PhotoDonut) sadrži pribor potreban za nastajanje nešto drugačijih fotografija.

Kada postavite fotografiju na radnu površinu, koja zauzima centralni deo ekrana, ostaje jedino da joj stavite jedan od podržanih stilova kojih zaista ima puno. Levi deo ekrana je paleta stilova koji su podeljeni po kategorijama.

Otvaranje odabrane palete sadrži niz dodatnih kategorija u kojima se nalaze desetine različitih stilova.

Na primer, ako odaberete sekciju Drawing, dalje vam se nudi da definišete da li će fotografija biti izrađena olovkom, markerom, kredom ili ugljem. Svi stilovi predstavljeni su odgovarajućim tambnejlovima.

Sledi jednostavan način apliciranja stilova koji podrazumeva njihovo prevlačenje do slike stacionirane u desnom delu ekrana.

Podržan je rad sa lejerima od kojih svaki može da sadrži po jedan od odabranih grafičkih filtera.

Njihovim označavanjem dobija se mogućnost finog podešavanja koje se obavlja preko klizača. 

Rezultati su odmah vidljivi u Preview segmentu koji može da se podeli na Pre i Posle oblasti i na taj način pruži uvid u načinjene izmene.

Osim što dozvoljava kombinovanje sa različitim slikarskim tehnikama, program nudi i rad sa specijalnim efektima. Fotografijama je moguće menjati izgled uz pomoć brojnih filtera koji donose sve od gloua, preko izgleda starih fotografija po do tekstura. Takođe, stilove možete da nanosite ručno, pa čak i da definišete svoje, a ogromnu bazu stilova možete da proširite preuzimanjem dodatnih rešenja kojih ima na stotine.

Foto-donat je koristan i donosi više nego što se to očekuje od programa ove klase.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 18. okt 2019, 14:28) - anonymous [neregistrovani]

i cena...

Fali još podatak da ovo nije besplatan program. Njegova osnovna cena je oko 38 eura što i nije mnogo ali znajući da prosečan Srbin za amatersku upotrebu više voli "leba da ne jede" nego što bi platio neki softver, pogotovo za kućnu upotrebu, teško da će softver u tom segmentu da postigne neki uspeh kod nas. Naravno da postoji i niz besplatnih programa gde se sve to može takođe postići ali naravno uz više truda i uloženog vremena. Profesionalci će sa druge strane i dalje ostati privrženi Photoshopu i njegovim softverskim dodacima.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">