„Huavej“ lansirao najbrži čip veštačke inteligencije

Kineski tehnološki džin „Huavej“ lansirao je novi čip na bazi veštačke inteligencije, kojim se uhvatio u klinč sa američkim gigantima „Kalkomom“ i „Envidijom“.

Čip nazvan „Asend 910“ (Ascend 910) prvi put je predstavljen prošle godine u oktobru i bio je namenjen za data centre sa velikim bazama podataka. Komapnije koje koriste aplikacije na bazi veštačke inteligencije zahtevaju velike količine podataka da bi „istrenirali“ pametne algoritme, što može da traje nedeljama.

Iz „Huaveja“ tvrde da njihov čip može da obrađuje podatke mnogo brže, odnosno za manje vremena od konkurentskih i „istrenira“ mreže u roku od nekoliko minuta.

„Polako, ali sigurno smo napredovali od kada smo najavili našu strategiju razvoja čipova sa veštačkom inteligencijom prošlog oktobra. Sve napreduje po planu“, rekao je Erik Su, jedan od čelnika „Huaveja“.

Najnoviji potez „Huaveja“ dolazi u trenutku kada kineski džin trpi pritisak od vlasti SAD, pošto se našao na listi kompanija sa kojima američke kompanije ne smeju da posluju.

Suočen sa takvom situacijom, „Huavej“ je primoran da fokusira napore da razvije sopstvenu tehnologiju od čipova do operativnog sistema.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 26. avg 2019, 08:42) - anonymous [neregistrovani]

Reklama

Zasto se tako pomno prati Huawei, a ne recimo Ericsson?
Radio sam godinama u tim preduzecima, ali pratite pimno samo Kineze

(petak, 23. avg 2019, 20:53) - anonymous [neregistrovani]

Kupuj domaće

Eto napravise sami a bolje od onog koji su kupovali.
Kad se mora onda se i može,ali kako će proći oni koji su im to prodavali?Ova kompanija im je bila ozbiljan kupac i gle čuda odlučili da im uskrate usluge koje su dogovorene i pošteno plaćene.Ko je onda tu gubitnik?