„Roskosmos“ našao rešenje za smanjenje svemirskog otpada

Ruska državna korporacija „Roskosmos“ patentirala je satelit koji se samouništava po završetku misije ili usled nepredviđenog kvara.

Trenutno se u Zemljinoj orbiti nalaze dotrajali sateliti, rezervoari za gorivo, sateliti na nuklearni pogon koje su lansirale Sjedinjene Države i Sovjetski Savez, vijci i raznorazni alati koje su bacili astronauti iz svemirskih stanica. Svi oni kruže oko Zemlje brzinom od preko 28 hiljada kilometara na sat.

Materijal koji će se koristiti za ove samouništive satelite će moći, pri određenim temperaturama, da se sublimira, odnosno, da se iz čvrstog stanja pretvore u gasovito bez pretvaranja u tečno. To praktično znači da će satelit ispariti.

Predviđeno je da satelit primi komandu sa Zemlje kada treba da bude uništen. Takođe, postoji i opcija da se koristi poseban zaštitni sloj koji će se kada dođe vreme za demontažu satelita, ukloniti.

Prema nedavnim procenama koje je iznela Nasa, gotovo 20.000 objekata orbitira oko naše planete, dok je rusko Ministarstvo odbrane objavilo da je njihov broj oko 16.000, a 87 odst čine krhotine koje prave velike probleme prilikom novih lansiranja.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво