„Fejsbuk“ kažnjen sa pet milijardi dolara, kritičari tvrde da je malo

Sa rekordnih pet milijardi dolara je američka Federalna trgovinska komisija odlučila da kazni „Fejsbuk“ zbog skandala sa firmom „Kembridž analitika“ i deljenja podataka 87 miliona korisnika te mreže.

Služba za zaštitu potrošača vodi istragu od marta prošle godine, odmah nakon što su pojavili izveštaji da je „Kembridž analitika“ imala pristup desetinama miliona korisnika najveće društvene mreže na svetu.

Za vansudsku kaznu glasala su tri republikanska člana komisije, dok je dvoje demokrata bilo protiv, koji su želeli da se istraga nastavi.

„Fejsbuk“ je 2014. napravio kviz da korisnici otkriju koji su tip ličnosti. Aplikacija je uzimala podatke učesnika, ali je beležila i sve podatke o njihovim prijateljima.

Aplikaciju je instaliralo oko 300.000 ljudi, ali su tom prevarom prikupljeni podaci o skoro 90 miliona ljudi. Bar deo tih podataka prodat je „Kembridž analitici“ da pravi psihološki profil američkih glasača.

„Kembridž analitika“ poriče da je prekršila zakon, i kažu da nije bilo curenja podataka. Ipak, „Fejsbuk“ je priznao da je prekršio poverenje korisnika i svima je uputio izvinjenje.

Mnogi su kritikovali kaznu, tvrdeći da je „Fejsbuk“ neće ni osetiti, što je u skladu sa aprilskim saopštenjem kompanije svojim akcionarima da očekuje ovakav ishod i da je veći deo novca već odvojen.

Po saopštavanju odluke, akcije „Fejsbuka“ su skočile na berzi.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 13. jul 2019, 23:32) - anonymous [neregistrovani]

Daj malo kumu

Te igrarije služe samo tome da mu se uzmu pare. Način na koji je preuzimanje podataka urađeno se kažnjava zatvorom. Svesno su napravili aplikaciju kojom su na skriven način skupljali psihološki profil ne samo onih koji su skinuli aplikaciju već i njihovih kontakata. Odvratno. Svaki put kada tražim posao i počnu da mi stižu napomene sa raznih sajtova da mi je profil pregledan odatle i odatle mene spopadne muka. To je odvratno, a ovo podlo i mučko formiranje profila ogavna radnja koje bi svako normalan morao da se stidi. Iako nije izgovor, mi nažalost živimo u takvom vremenu tako da ova kazna ne znači ama baš ništa osim presipanja para između Binga i Benga. Najgore od svega je što su ti koji manipuliši tim podacima najprizemnija "elita" koju je svet ikada video, uključujući i ovog kažnjenog šarlatana kome je dato da to radi jer zna o svetu koliko beba o noši.

(subota, 13. jul 2019, 20:45) - Stefan [neregistrovani]

Svaka Cast

Znaci tako to ide. FB je drzavni projekat. Pa lada ne moze vise po zakonu onda ispadne skabdal ovi plate 5 milijardi malo u budzet i svina dobro. Svaka cast ameri nema vam ravnih.

(subota, 13. jul 2019, 20:03) - Љубодраг [neregistrovani]

САД

Какви врхунски преваранти! Какав диван заједнички дил САД државе и Фејсбука! Каква пљачка становништва планете! Не требају им више носачи авиона, Ф-35, дронови, ...

(subota, 13. jul 2019, 18:42) - anonymous [neregistrovani]

USA

Kakva sprdacina, gde ce te pare zavrsiti?
Ljudi koji su tom prilikom "osteceni" nece dobiti ni dolar xaxaxa AMERIKA!

(subota, 13. jul 2019, 18:19) - anonymous [neregistrovani]

?

I gde idu te silne pare?

div id="adoceanrsvdcfhklggd">