Šta da radite sa automobilom koji više nije za vožnju

Ukoliko vaš automobil više nije u voznom stanju, ostaje samo da ga prodate onima koji otkupljuju otpadna vozila, a ukoliko brinete o ekologiji, predaćete ga nekom centru za reciklažu koji ima dozvolu za tretman otpadnih vozila.

Oni moraju da isprate proceduru prikupljanja motornog ulja i drugih tečnosti, da se pobrinu da ne završe u kanalizaciji ili nekom kanalu, kao i da na ekološki način zbrinu sve ostale delove automobila.

Možete takođe da prodate vozilo nekom auto-otpadu ili firmi koje se bave otkupom starih, odnosno otpadnih vozila, nakon čega ne znate kako će taj automobil biti obrađen.

Kada su u pitanju centri koji imaju dozvolu za ekološku reciklažu u slučaju pojedinačnog vozila, najčešće vlasnici moraju sami da ga prevezu. Ukoliko ih je više, firma koja se bavi reciklažom može da pošalje svoj kamion, mada nema pravila i sve je stvar dogovora.

Prosečna cena je 15 dinara po kilogramu.

Međutim, neki oduzimaju od 100 do čak 250 kilograma od izmerene mase automobila zbog gume, plastike i drugih materijala koji nisu metal. Zato se dobro raspitajte pre nego što odlučite da predate auto.

Neke firme preuzimaju samo očišćenje školjke, bez ulja i ostalih tečnosti, što znači da morate sami da „sredite" sve tečnosti iz vozila, što obesmišljava čitavu priču oko ekologije.

Da li se auto meri ili se uzima podatak iz saobraćajne dozvole?

Automobil se meri na vagi.

Da li auto mora da doveze (preda) isključivo vlasnik ili može i uz ovlašćenje?

Na ovo pitanje smo retko gde dobili pouzdan odgovor, pa pozovite telefonom i proverite. Nema razloga da sve ne može da se obavi uz ovlašćenje ukoliko je u njemu navedeno da osoba koja ima ovlašćenje može auto da odjavi, registruje, proda i slično, ali na vama je da proverite.

Procedura predaje vozila

Kada dopremite vozilo u centar za reciklažu potrebno je na uvid dati ličnu kartu (vlasnika ili onoga ko ima ovlašćenje) i saobraćajnu dozvolu.

Ako je auto registrovan, fotografiše se, a vlasnik dobija registarske tablice da bi ih vratio MUP-u. Takođe dobija potvrdu o predaji vozila.

Vlasnik zatim odlazi u MUP i odjavljuje vozilo.

Ukoliko je automobil već odjavljen, potrebno je dati na uvid ličnu kartu, saobraćajnu dozvolu i potvrdu iz MUP-a da je auto odjavljen.

Šta ako vozilo nije kompletno - npr. izvađen motor, skinuta vrata i slično?

Pozovite telefonom, objasnite situaciju i vidite kakva je procedura - može da zavisi od slučaja do slučaja.

Koliko plaćaju auto-otpadi i firme za otkup koje nemaju dozvolu Ministarstva za zaštitu životne sredine?

Njihova glavna prednost sa gledišta običnog čoveka je to što će oni svojim kamionom doći po
vaš auto koji je u takvom stanju da ne može ni da se vozi, ni da se šlepuje.

Što se tiče cene - pozovite i proverite. Da li će auto meriti ili će uzeti podatak iz saobraćajne, isto zavisi od slučaja do slučaja.

Možete da ih nađete vrlo lako – samo u pretraživač ukucajte: otkup starih automobila, otkup vozila, otkup automobila na kilo...

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво