Kinezi ne mogu da koriste „Vikipediju“

Vlasti u Kini su blokirale „Vikipediju“, saopštio je danas vlasnik te onlajn enciklopedije.

Fondacija Vikimedija je u aprilu utvrdila da Vikipedija više nije dostupna u Kini, navela je u poruci Samanta Lien, portparolka Fondacije, kako prenosi Rojters.

„Posle detaljnog analiziranja naših internih izveštaja o saobraćaju, možemo da potvrdimo da je Vikipedija blokirana na svim jezičkim verzijama u Kini“, istakla je Lien.

Pojedini članci Vikipedije o osetljivim pitanjima, kao što su protesti na Trgu Tjenanmen 1989. godine ili Tibetu, dugo su bili blokirani u Kini, čak, i dok je glavni sajt bio dostupan.

Sumnja o totalnoj blokadi Vikipedije se pojavila krajem aprila kada su se neki kineski korisnici interneta žalili da sajt više nije dostupan. Testovi koje izvodi great-fair.org otkrili su da sajt nije dostupan u Kini od 23. aprila.

Fejsbuk, Tviter, Instagram i drugi sajtovi društvenih mreža dugo su blokirani u Kini.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво