Vreme je za povratak na Mesec

Osnivač i direktor „Amazona“ Džef Bezos, predstavio je model nove lunarne letelice koja bi trebalo da opremu i ljude odvede na Mesec do 2024. godine.

Letelica bez posade, „Plavi mesec“, prenosiće naučne instrumente, satelite i vozila za nepristupačan teren, prenosi Bi-Bi-Si

Reč je o novom raketnom motoru nazvanom BE-7, potiska 4.535 kilograma.

„Vreme je za povratak na Mesec, ovog puta da bi se ostalo“, rekao je Bezos, koji je ciljeve njegove istraživačke kompanije „Blu Oridžin“ predstavio u Vašingtonu potencijalnim klijentima i zvaničnicima američke svemirske agencije (Nasa).

Cilj je da Plavi mesec sleti na južni pol Meseca, gde su u kraterima pronađeni komadi leda.

Voda iz tog leda mogla bi da se iskoristi da se proizvede vodonik, koji bi onda mogao da podigne svemirski brod za dalje misije širom solarnog sistema.

Trampova administracija je u martu najavila da namerava povratak američkih astronauta na Mesec do kraja 2024. godine.

Prema rečima Bezosa, „Blu Oridžin“ će biti u mogućnosti da ispuni rok Trampove administracije, ali „samo zato“ što je kompanija počela kreiranje lunarne letelice 2016. godine.

Bezos želi, kako je istakao, da poboljša pristup Mesecu, jer ima širu viziju budućnosti u kojoj će ljudi moći da žive i rade u svemiru.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 11. maj 2019, 11:05) - anonymous [neregistrovani]

Vreme je za "povratak" na - mesec, odnosno u......

........."Holivud"!?

(subota, 11. maj 2019, 10:09) - Dragan [neregistrovani]

Najveća prevara u istoriji čovečanstva

Stenlij Kjubrik je umro, kojeg režisera sad imaju u rukavu!? Ranije su se takmičili Amerika i SSSR, a sada Amazon i možda Aliexpres ili neka korporacija!? Na mesec će odletetio "hologramski"!