Prvi probni svemirski turista „Virdžin Galaktika“ – žena

Svemirski turizam napravio je još jedan veliki korak. Kompanija „Virdžin Galaktik“ sve je bliža cilju da turistima ponudi suborbitalne letove.

Bet Mouzes, koja će obučavati buduće svemirske turiste, pridružila se pilotima u letelici „Virdžin Galaktika“ i tako postala probni turista, pošto, inače nije pilot, prenosi Raša tudej.

Prema Nasinim i američkim vojnim standardima, svemir počinje na visini od 80,5 kilometara. Letelica je ušla je u taj prostor i tri člana ekipe postala su 569, 570. i 571. na listi ljudi koji su prešli „granicu“. Tokom leta dostigli su visinu od 89,9 kilometara.

Bio je to peti supersonični probni let „Virdžin Galaktika“, a kompanija Ričarda Bransona, drugi put je dostigla granicu svemira.

Bet Mouzes je imala čast da postane i prva žena koja je stigla do svemira komercijalnim letom. Za vreme puta, ona je lebdela po kabini i utvrđivala kako će izgledati buduća iskustva turista.

Glavni pilot Dejv Mekej, rekao je da je pogled na Zemlju nadmašio sva njihova očekivanja. „Za nas troje, ovo je bilo ispunjenje životne ambicije, a paradoksalno je to što je u pitanju samo početak avanture, koju jedva čekamo da podelimo sa hiljadama drugih ljudi“, rekao je Mekej.

Osnovana 2004. godine, kompanija „Virdžin Galaktik“ razvija program komercijalnih letelica kako bi omogućila suborbitalne letove turistima po ceni od 250.000 dolara. Planira se i program za sprovođenje suborbitalnih letova u svrhe naučnih misija.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 23. feb 2019, 18:20) - anonymous [neregistrovani]

“Cudni Americanci”

Rusi, Kinezi I ostatak sveta drugaciji? Fini? Ne Jure za parama i zaradom?

(subota, 23. feb 2019, 18:01) - anonymous [neregistrovani]

I to je najvažnije što ste imali da kažete o njoj?

Kako je sad ovo ravnopravnost polova kad se ističe da je u pitanju žena? Gde je sad drvlje i kamenje zbog polne diskriminacije? Kada se ističe da je neko muškarac, onda je to isključivo u negativnom smislu, bilo da je nasilnik bilo da se na to ukazuje kao na nepravdu. Ali, kad je žena, onda isključivo sve pozitivno! A posle se kuka da nisu ravnopravne? Pa i nisu, nego su povlašćene. Oduvek bile. Što je nagore, u ovom slučaju ona i nije bila jedina koja je letela, ali samo nju pominjete! Neverovatno. Da li će Ratel sada da oduzme dozvolu RTS-u?

(subota, 23. feb 2019, 17:32) - anonymous [neregistrovani]

Ricard Brenson

Izgleda da od tog galaktickog posla nema velike zarade cim je poceo da organizira koncerte podrske opoziciji u Venecueli. Ipak nafta je nafta, pa engleski macak osetio gde leze dolari.

(subota, 23. feb 2019, 15:52) - anonymous [neregistrovani]

Cudno sta rade ovi bogatasi...

Izazivaju rat sa Rusijom, a na drugoj strani prave 'turizam' na drugoj planeti... Da li ce da povedu i ove sto vode ameriku? Oni su svojom pohlepom za novcem unistili i planetu ili joj doprineli sto brezem unistenjem nasih zivota. Sve njih treba oporezovati i nahraniti gldane i napraviti nesto pametno sa svim tim novcem i bogatstvom za planetu zemlju.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">