Fejsbuk potvrdio: Hakeri upali u profile 30 miliona ljudi

Podaci 29 miliona korisničkih naloga ukradeni su u najvećem hakerskom napadu u istoriji društvene mreže "Fejsbuk", potvrdila je ta kompanija. Hakeri napali i Pentagon – ugroženi podaci o kreditnim karticama američkih vojnih i civilnih službenika.

Fejsbuk nije imenovao počinitelja, ali je saopštio da FBI aktivno istražuje ko je izvršio napad, prenosi AP.

Kompanija je ranije objavila da su podaci oko 50 miliona korisnika bili izloženi zbog bezbednosne rupe, zahvaljujući kojoj su hakeri ukrali lozinke uz koje su mogli da pristupe njihovim profilima.

Svetski mediji nazvali su to najvećim hakerskim napadom na Fejsbuk ikada. 

Za sada nije jasno koliki broj podataka je iskorišćen, a Fejsbuk je na službenom blogu objavio kako su hakeri imali pristup brojevima telefona i mejlovima više od 29 miliona korisnika.

Hakeri su došli do imena, imejl adresa, telefonskih brojeva, mesta prijava...

Domogli su se i dodatnih podataka: pola, grada u kojem žive, rođendana, podataka o uređaju sa kojeg pristupaju Fejsbuku, zadnjih 10 mesta na kojima su se "prijavili" na društvenoj mreži i zadnjih 15 pretraga.

Za još milion korisnika hakeri su pokušali, ali nisu uspeli da dođu ni do kakvih podataka. 

Izvršni direktor Fejsbuka Mark Cukerberg rekao je da su napadači imali mogućnost da prgledaju privatne poruke ili postove na nalogu, ali da nema podataka da su to i učinili.

Kompanija je rekla da će sve hakovane korisnike obavestiti u narednih nekoliko dana.

Kompanija Fejsbuk tvrdi da napad nije uticao na druge društvene mreže u vlasništvu kompanije Mesindžer, Votsap i Instagram.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво