Ovako žive digitalni nomadi

Neprekidno putovanje i posao – u osnovi to je život jednog digitalnog nomada. Novo zanimanje za ljude koji ne žele da rade u kancelariji, ali ni u istoj zemlji. Grupa njih trenutno je u Beogradu, a mi smo ih zatekli u „Miksalištu“.

Tu gde obično srećemo one koji su silom napustili dom, danas su oni koji to žele. Džil Li je tzv. digitalni nomad. Posao u jednoj turističkoj agenciji prenela je u četiri zemlje za poslednjih nekoliko meseci.

„Izazov je. S jedne strane, upoznajemo gradove, ljude i kulture – a s druge, moramo da se držimo svog radnog rasporeda“, objašnjava Džil Li iz Tunisa.

„Digitalni nomad je preduzetnik, radi puno radno vreme sa bilo kog mesta. Ovaj računar je moja kancelarija. Ako bih sada poželeo da radim, mogao bih“, dodaje Migel Adames.

Uz posao, dobrovoljno su preuzeli još jednu obavezu. U svakoj zemlji traže potencijalne saputnike i uče ih osnovama programiranja. U Srbiji, među mladima, ali i izbeglicama.

„Izbeglice su veoma usmerene na ono što se dešava u njihovim matičnim zemljama, ali mislim da bi im uz ovakva predavanja, nove tehnologije postale dostupnije, a i ovakav način života i rada“, smatra izbeglica iz Pakistana Nori Čaved.

„Beograd, odnosno, Balkan postaju sve interesantniji na globalnoj mapi – čvorište za digitalne nomade. Tome su doprinele neke naše divne uspešne firme kao što je 'Nordeus'“, kaže Maja iz „Miksalište“.

Ipak, ni posao digitalnog nomada nije bez mana. Problemi sa dobijanjem viza, zdravstvenog osiguranja, udaljenost od porodice su na prvom mestu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво