Smederevo, prvi grad u svetu koji će „prodisati“ na alge

Srpski naučnici iz Instituta za multidiscplinarna istraživanja napravili su revolucionarne iskorake sa mikroalgama. Već su uzgojili prve alge sa kojima će spustiti svetsku cenu biodizela. A sa novim otkrićem, koji je dobio priznanje Ujedinjenih nacija, iz algi će praviti i kiseonik za zagađene gradove i one koji oskudevaju u prirodnom zelenilu.

Smederevo je grad koji će prvi u svetu prodisati na alge jer će njihovi travnjaci dobiti foto-bioreaktore.

To su svojevrsni akvarijumi koji prerađuju ugljen-dioksid i proizvode kiseonik kao zamenu za dva-tri drveta.

„Prednost ovog sistema zahteva jako malu površinu. Znači stopa tog sistema je samo tri kvadratna metra, a efikasnost mu je na nivou 400 kvadratnih metra travnjaka. Ovo imitira park i imate praktično isti efekat, a posebno je zgodno za te zatvorene prostore“, objašnjava dr Ivan Spasojević, direktor projekta u Institutu za multidisciplinarna istraživanja.

Za samo pola godine napravili su novu laboratoriju i uspeli da prvom soju algi iz kojih će dobijati biodizel, ubrzaju rast i ugoje ih 20 odsto.

„One mogu da proizvedu više masti samim tim više lipida, samim tim više goriva, što bi snizilo cenu goriva na tržištu i do 20 posto. Mi sada radimo sa jednim sojem, njega smo završili, imamo u opticaju još sedam“, dodaje Mima Romanović, student doktorskih studija sa Hemijskog fakulteta u Beogradu.

„To je vrsta koja izuzetno brzo raste, nju smo uspeli da ubrzamo, pa očekujemo bolje rezultate sa onim koje sporije rastu i tako prave više masti koje nam trebaju za biogorivo“, kaže Spasojević.

„Prošli smo prve neke eksperimente, inicijalne, koji pokazuju za sada dobre rezultate. Odnosno, sama ideja projekta pokazuje da može da zaživi“, smatra dr Marina Stanić, naučni saradnik u Institutu za multidisciplinarna istraživanja.

Projekat proizvodnje biodizela iz alge namenjen je komercijalnoj upotrebi, finasira se iz NATO programa „Nauka za mir i bezbednost“ sa 400 hiljada evra.

broj komentara 23 pošalji komentar
(petak, 26. okt 2018, 19:54) - anonymous [neregistrovani]

drveće VS bioreaktori

Poštovanje za ovu zanimljivu inovativnu ideju. Ovakva rešenja mogu blagotvorno da utiču na kvalitet vazduha, međutim, bioreaktori ne utiču na smanjenje koncentracije najznačajnijih polutanata atmosfere u urbanim uslovima, opasnih po zdravlje ljudi, među kojima je PM2.5. Određene drvenaste vrste efikasno uklanjaju ove čestice.

(subota, 28. apr 2018, 19:10) - milan lala [neregistrovani]

Jad i beda

E... jada i bede dobar program nije mogla nasa drzava da finansira nego ga finansira nas "prijatelj " NATO pa ce oni da koriste plodove Srpskog stvaralastva, da se covek krsti i levom i desnom . Nista sto valja sto
je novo u visokoj tehnologiji ne mozemo sami izfinansirati jad i beda . Imamo suficit u budzetu i deset milijardi eura devizni rezervi . Pa zar jednu milijardu Eura ne mozemo uzeti i koristiti za razvoj nauke i tehnike. Razvoj u namenskoj industriji nam finansiraju arapi UAR pa ce oni da budu gazde nasih vojnih pronalazaka jadno i bedno . Cemu sluze devizne rezerve ? Posebno iritira sto nam rudnike Zlata u Boru i Jadarita u Jadru finansiraju nasi provereni neprijatelji i sto ce oni biti vlasnici rudnika a nasa drzava ce se ko slepac zadovoljiti samo rudnom rentom i porezom dok ce zlatne poluge i jadarit transportovati se iz zemlje kao sirovine a ne kao gotovi proizvodi ,od zlata i jadarita , jad i bede.

(petak, 27. apr 2018, 15:27) - anonymous [neregistrovani]

Da...

A da finansira rusija sve bi bilo ok? Meni je krivo sto be finansira vlada srbije, nego, eto, stranvi. Posle ce oni imati pravo na patent. Al sta ces kad je tako i ne vide kad treba da potpomazu nauku i prave genijalce

(četvrtak, 26. apr 2018, 15:15) - Smederevac [neregistrovani]

Realno

Haha Smederevo i ovo. Pa kod nas ce ga ukrasti preko noci i prodati u staro gvozdje... O cemu vi to pricate...meni preko puta policijske stanice i opstine u podne ukrali akumulator koji je bio uvezan i zakljucan a ovom cudu dajem 24 sata da opstane. Ako zelite da vidite pravu sliku vaduha u Smederevu idite na obilaznicu i sa vrha brda pogledajte Zelezaru i ono crnilo i prasinu koju izbacuje i ide ka gradu. Ako neko ne verujete. poslacu mu i slike i video zapis tako da prvo uredite Kineze da filtriraju dimnjake pa tek onda pricajte o ovome.

(četvrtak, 26. apr 2018, 15:09) - anonymous [neregistrovani]

Srpski naucnici

Svaka cast, dizanje nase nauke na visi nivo: Bravo

(četvrtak, 26. apr 2018, 14:29) - Zivadin [neregistrovani]

@Da li je to zdravo?

Naravno da je, necemo se kupati, udisacemo cist vazduh. Mogli bi i neki drvo da posade u tvrdjavi.

(četvrtak, 26. apr 2018, 14:16) - anonymous [neregistrovani]

Oskudevamo u prirodnom zelenilu

Pa naravno da oskudevamo kad nam vlasti posekoše svo zelenilo u gradu.

(četvrtak, 26. apr 2018, 13:59) - Огњен [neregistrovani]

У овакве пројекте...

треба и вреди улагати. Ем се усавршавају научници, ем ће привреда имати користи.

(četvrtak, 26. apr 2018, 13:53) - Zarko [neregistrovani]

Bravo!!!Svaka Čast!!!

Tu Vučiću treba da ulaže država novce,u inovativne proizvode i srpsku pamet koja nikada nije manjkala.Pozdrav ovim mladim pametnim ljudima i samo napred!!!

(četvrtak, 26. apr 2018, 13:16) - Григорије МММ [neregistrovani]

Лепо каже председник: Сир у мишоловци

Чуј ово: "финансира се из НАТО програма". Да, да, они нама радо помажу због нас самих. Чиста платонска љубав према грађанима Србије. - Ако они нама финансијски промажу овај пројект, онда имају дугорочан програм како да то једног дана искористе. А начини тог коришћења су јасно предвидиви.