Novi EPS-ov bager-odlagač od 2.000 tona „juri“ šest metara na minut

Rudarska mašina teška 2.000 tona, najveći odlagač jalovine na površinskim kopovima EPS-a, krenula je na svoj put do kopa „Tamnava-Zapadno polje“ u Rudarskom basenu „Kolubara“ i trebalo bi da u značajnoj meri unapredi proces proizvodnje jalovine.

Novi jalovinski odlagač ima četiri puta veći kapacitet od dosadašnjeg najvećeg EPS-ovog odlagača, a kreće se na četiri ogromne gusenice, maksimalnom brzinom od šest metara na minut i biće joj potrebno između tri i četiri dana da dođe do odredišta.

Direktor EPS-a Milorad Grčić rekao je da je taj bager-odlagač jedno od „čuda, kako neki kažu“, a koje Kolubara ima priliku da u narednom periodu eksploatiše, te da je to najveći jalovinski odlagač u okviru celog EPS-a, kapaciteta 12.000 kubnih metara na sat i težine oko 2.000 tona.

Vrednost projekta je 18,8 miliona evra, objašnjava Grčić, a cela njegova realizacija trajala je oko dve godine.

„Bager danas kreće u transport, kreće se brzinom od šest metara u minuti i njemu je neophodno između tri i četiri dana da dođe do tačke unutar kopa 'Tamnava - Zapadno polje', odakle će krenuti svoj život. Veoma je važno da naglasim da ovaj jalovinski odlagač projektovan je da prihvati jalovinu i odloži je sa sva tri jalovniska glodara koji rade u Tamnavi. To u značajnoj meri unapređuje proces proizvodnje“, kaže Grčić.

Prema njegovim rečima, rudari dobro znaju osnovno pravilo u rudarstvu, da je u površinskoj eksploataciji otkrivka, odnosno jalovina - sve i da „kada imate otkriven ugalj, onda imate ugalj“.

Grčić je dodao i da je u rudarskom basenu Kolubara otkriveno 10,5 miliona tona uglja i čestitao svim rudarima na pomoći da se ta cifra dostigne.

Bager je izgradila austrijska kompanija „VL Šmit“, uz pomoć rudara „Kolubare“.

„Na ovoj mašini su odrađeni svi standardi tako da imamo jednu zelenu, ekološku i enegetski efikasnu mašinu sa minimalnom bukom i smanjenom emisijom prašine“, istakao Sven Horškes, potpredsednik kopanije „VL Šmit“.

Kolubarski ugalj je najtraženiji, kupuju ga i građani i preduzeća. Sav plaćeni sirovi ugalj je isporučen, a tokom decembra i januara nadoknadiće se zastoji u isporukma suvog uglja.

Tona sirove „Kolubare“ ako se kupuje u rudniku, košta 4.300 dinara, a sušene 8.400 dinara, što je gotovo upola jeftinije nego na stovarištima.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво