Novi EPS-ov bager-odlagač od 2.000 tona „juri“ šest metara na minut

Rudarska mašina teška 2.000 tona, najveći odlagač jalovine na površinskim kopovima EPS-a, krenula je na svoj put do kopa „Tamnava-Zapadno polje“ u Rudarskom basenu „Kolubara“ i trebalo bi da u značajnoj meri unapredi proces proizvodnje jalovine.

Novi jalovinski odlagač ima četiri puta veći kapacitet od dosadašnjeg najvećeg EPS-ovog odlagača, a kreće se na četiri ogromne gusenice, maksimalnom brzinom od šest metara na minut i biće joj potrebno između tri i četiri dana da dođe do odredišta.

Direktor EPS-a Milorad Grčić rekao je da je taj bager-odlagač jedno od „čuda, kako neki kažu“, a koje Kolubara ima priliku da u narednom periodu eksploatiše, te da je to najveći jalovinski odlagač u okviru celog EPS-a, kapaciteta 12.000 kubnih metara na sat i težine oko 2.000 tona.

Vrednost projekta je 18,8 miliona evra, objašnjava Grčić, a cela njegova realizacija trajala je oko dve godine.

„Bager danas kreće u transport, kreće se brzinom od šest metara u minuti i njemu je neophodno između tri i četiri dana da dođe do tačke unutar kopa 'Tamnava - Zapadno polje', odakle će krenuti svoj život. Veoma je važno da naglasim da ovaj jalovinski odlagač projektovan je da prihvati jalovinu i odloži je sa sva tri jalovniska glodara koji rade u Tamnavi. To u značajnoj meri unapređuje proces proizvodnje“, kaže Grčić.

Prema njegovim rečima, rudari dobro znaju osnovno pravilo u rudarstvu, da je u površinskoj eksploataciji otkrivka, odnosno jalovina - sve i da „kada imate otkriven ugalj, onda imate ugalj“.

Grčić je dodao i da je u rudarskom basenu Kolubara otkriveno 10,5 miliona tona uglja i čestitao svim rudarima na pomoći da se ta cifra dostigne.

Bager je izgradila austrijska kompanija „VL Šmit“, uz pomoć rudara „Kolubare“.

„Na ovoj mašini su odrađeni svi standardi tako da imamo jednu zelenu, ekološku i enegetski efikasnu mašinu sa minimalnom bukom i smanjenom emisijom prašine“, istakao Sven Horškes, potpredsednik kopanije „VL Šmit“.

Kolubarski ugalj je najtraženiji, kupuju ga i građani i preduzeća. Sav plaćeni sirovi ugalj je isporučen, a tokom decembra i januara nadoknadiće se zastoji u isporukma suvog uglja.

Tona sirove „Kolubare“ ako se kupuje u rudniku, košta 4.300 dinara, a sušene 8.400 dinara, što je gotovo upola jeftinije nego na stovarištima.

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 30. nov 2017, 20:12) - anonymous [neregistrovani]

Zar je bitno?

Nije samo Gosa montirala, valjda ima i elektro montaze? Ni oni nisu pomenuti... Valjda su oni najbitniji stavljeni u prvi plan.

(utorak, 28. nov 2017, 21:00) - anonymous [neregistrovani]

GerBa

Ovaj je predvidjen da radi u 3 snene po 8 sati dnevno 11 meseci u godini bez prestanka kao i svi ostali,sa pauzom od 1 mesec za redovno servisiranje i odrzavanje!
LjUDI PISU I PRICAJU GLUPOSTI O RADU NA KOPOVIMA KAKO SE RADI 24 SATA DNEVNO ITD, KOPOVE SU VIDELI SAMO NA SLIKAMA PA MISLE LAKO JE RUDARIMA U KOLUBARI IMAJU DOBRU PLATU ITD ITD , A VEROVATNO ZNAJU DA VECINA NE DOCEKA PENZIJU ILI PREMINE U PRVOJ GODINI PENZIJE...

(utorak, 28. nov 2017, 19:07) - Aleksandar [neregistrovani]

Ko ga je izgradio?

Inače odlagač je montirala Goša Montaža, a ne "rudari Kolubare". Svaka čast momcima! Svakako treba pomenuti isporučioca opreme, bivši Sandvik, ali ne pokenuti izvođača radova koji je ovome udahnuo život - sramno.

(utorak, 28. nov 2017, 17:00) - anonymous [neregistrovani]

ako se sav taj ugalj potrosi ...

...zemaljska kugla ce biti laksa.

Da li ce se zemaljska kugla brze kretati ili ne izgleda da nikome nije vazno... samo je vazan novac.. - Dok Teslinim pronalaskom nije potrebno trositi ni ugalj ni naftu za proizvodnju energije

(utorak, 28. nov 2017, 13:17) - Иван [neregistrovani]

ЕПС Блокада рачуна

Сад ми је јасно зашто ми је блокиран персонални рачун, због наводног дуга за струју из 2013 године.