Prvi roboti spremni za đake

U Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, predstavnicima osnovnih škola iz glavnog grada i okoline uručeni su prvi roboti „M-bot“. Reč je o savremenim nastavnim alatima koji se koriste širom sveta. Učenici od petog do osmog razreda pomoću njih će učiti programiranje i kodiranje.

U akciji „Bitka za znanje“ obezbeđena su sredstva za kupovinu robota za sve 344 škole iz 201 mesta i opštine Srbije.

Najveću donaciju obezbedilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Ministarka Ana Brnabić kaže da je cilj da od septembra sve škole u Srbiji dobiju „M-bot“ robote i da je za njihovu nabavku neophodno još 400.000 evra.

„Odlučili smo da finansijski pomognemo ovaj projekat, da ne čekamo samo privredu“, rekla je Brnabićeva, koja je i na čelu Ministarskog IT saveta.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, rekao je da su „M-bot“ roboti savremeni nastavni alati pomoću kojih će osnovci od petog do osmog razreda u školama učiti programiranje i kodiranje.

„Program informatike od sledeće školske godine biće veoma ozbiljan i sa mnogo elemenata programiranja, pa će im ovi roboti biti od velike važnosti. Akcija je pokazala da su želja za znanjem i bitka za znanje deo istog procesa. Verujem da će i druga faza biti uspešno realizovana“, rekao je Šarčević.

Sve škole koje su se prijavile, njih 344, dobiće ove robote, a obuku za rad sa njima prošlo je 252 nastavnika, dok je za 200 nastavnika obuka u toku.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво